AQUESTA SETMANA 
Corresponsabilitat sense lluites de poder
Leticia Soberón 02/03/2021

El clam per una participació més gran de les dones en els llocs de responsabilitat en l’Església contínuament topa amb un fre: no podem accedir al sacerdoci, i els llocs més alts de comandament en l’Església hi estan vinculats. Per això, fins ara, les deliberacions que comporta el govern dels afers eclesials s’han reduït a cercles masculins i sacerdotals. Aquest model, però, està a punt d’acabar. El Concili Vaticà II va originar una maduresa de fe i teològica en milers de laics i laiques mai vista abans, una riquesa que l’Església no pot malbaratar. Es fa possible una col·legialitat i sinodalitat noves, amb nombroses maneres de participació i corresponsabilitat que enriqueixen, no minven, l’autoritat episcopal i la fan més d’acord amb l’Evangeli. El nomenament de Nathalie Becquart com a sotssecretària del Sínode dels Bisbes és un signe interessant del canvi que s’obre pas molt lentament, però el camí de la corresponsabilitat és més ampli.


Es tracta que a totes les parròquies, a totes les diòcesis, a les conferències episcopals, es consolidi la participació habitual de membres de la comunitat (homes i dones per igual) en el servei de coordinació i govern, en comunió amb els sacerdots i bisbes, conservant ells el primat de la caritat pel seu ministeri específic. Excloent qualsevol tipus de lluita de poder, amb un estil nou de gestió. Amb una obertura de tots a l’Esperit de Déu, en multiplicitat de carismes i ministeris.

La dimensió «petrina» a l’Església ha de compassar-se amb la vessant «joànica» (religiosos/ es, laics) i, sobretot, «mariana» (dones), per ser fidels a la crida de Crist de ser sal de la terra. La corresponsabilitat i sinodalitat en el servei i la comunió, valentes i decidides, és un signe dels temps.

Leticia Soberón

...


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET