La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha emès una nota en relació amb el pla presentat pel ministre de la Presidència, Félix Bolaños, sobre els abusos sexuals en l’àmbit de l’Església.

En l’escrit, la Conferència Episcopal assenyala que l’acció que desenvolupa l’Església davant dels abusos sexuals coincideix, “en bona part, amb els cinc eixos d’acció que aquest pla proposa”.

En aquest sentit, destaca que l’Església ja treballa en la línia d’acollida, l’atenció i la reparació de les víctimes, la prevenció dels abusos, la formació de les persones i la sensibilització de la societat.

Sobre el pla presentat, la CEE considera que són “valuoses” les mesures que es refereixen “a totes les víctimes” i per això “treballa i treballarà també l’Església, amb l’experiència que ella mateixa pot aportar per acollir tots els que han patit i pateixen aquesta xacra”.

D’altra banda, la nota episcopal indica que no es poden plantejar unes mesures de reparació que, seguint l’informe del Defensor del Poble, deixarien fora 9 de cada 10 víctimes: “L’Església no pot acceptar un pla que discrimina la majoria de les víctimes d’abusos sexuals.”

El text del Govern parteix “d’un judici condemnatori de tota l’Església”, diu la nota, “fet sense cap tipus de garantia jurídica, un assenyalament públic i discriminatori per part de l’Estat”.

Com que se centra només en l’Església catòlica, “aborda únicament una part del problema. És una anàlisi parcial i oculta un problema social d’enormes dimensions”.

Segons la CEE, aquesta regulació qüestiona el principi d’igualtat i d’universalitat que ha de tenir tot procés que afecta drets fonamentals.

Com es llegeix a la nota, “l’Església va per davant en l’acollida de les víctimes, en la formació per a la prevenció i en la seva reparació”. Per això, insisteix que “són els poders públics els que han de desenvolupar mesures oportunes en aquesta tasca de protegir els menors en tants àmbits de la seva competència”.

La CEE ja va avançar al ministre Bolaños la seva valoració crítica sobre aquest pla perquè només es fixava en l’Església catòlica. Igualment, li va manifestar la disposició a col·laborar en els àmbits de la seva responsabilitat i competència, però “sempre en la mesura que abordi el problema en el seu conjunt”.

La nota acaba amb el compromís de l’Església per “continuar amb l’acollida a totes les víctimes d’abusos sexuals, per acompanyar-les i reparar-les”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!