BISBATS Foto: Joan Boronat
“La nostra tasca com a Església s’ha d’incrustar en la vida de la societat”
L'arquebisbe Joan Planellas presideix la missa de Santa Tecla a la catedral
Joan Boronat 23/09/2021

El matí plujós no ha impedit que centenars de tarragonins i tarragonines es donessin cita a la catedral de Tarragona aquest matí per assistir a l’ofici pontifical en honor de la copatrona santa Tecla, presidit per l’arquebisbe Mons. Joan Planellas, amb la participació de l’alcalde de la ciutat i altres autoritats civils i militars.

L’ofici ha estat el principal acte de la solemnitat religiosa, atès que la situació sanitària impedeix la tradicional processó del braç de santa Tecla. El reliquiari de la santa ha estat traslladat en processó per l’interior de la catedral, des de la seva capella fins a l’altar major.

En l’homilia l’arquebisbe Joan Planellas s’ha referit precisament als condicionants de la pandèmia que “ens manté embolcallats ja fa quasi un any i mig, la qual no ens deixa tastar amb tota la grandesa, el que realment és la festa, que la ciutat organitza per honorar santa Tecla”. El prelat ha fet al·lusió a la commemoració dels 700 anys de l’arribada del reliquiari de la santa a Tarragona: “així ho vam celebrar el 17 de maig passat, el dia que exactament s’acomplia l’efemèride”.

En l’escaiença de la festa i de l’inici del nou curs, l’arquebisbe ha esmentat dues fites de l’Església diocesana. Una: els cinc àmbits de prioritat que ha concretat el Consell Pastoral Diocesà: “la caritat, les celebracions, el creixement i vivència de la fe, l’evangelització i la fraternitat”. D'altra banda, la proposta del papa Francesc, “Per una Església sinodal: comunió, participació i missió”, que a Tarragona s’iniciarà el diumenge 17 d’octubre.

Més endavant, Mons. Planellas ha destacat que “la nostra tasca com a Església s’ha d’incrustar en la vida de la societat. Massa cops hem viscut allunyats de la societat, i res del que passa al nostre voltant ens ha de ser aliè”. Ha recordat que els bisbes de Catalunya sovint han reiterat la necessitat de reconciliació social i de diàleg constructiu per fer de la nostra societat catalana un lloc idoni per créixer com a persones i com a col·lectiu en la llibertat d’idees, creences, propostes i actuacions”. Ha fet seves les paraules recents del Papa quan aquest es pregunta “si Espanya està del tot reconciliada amb la seva pròpia història” i quan proposa “diàleg i reconciliació”, a més de la conveniència de “fugir de les ideologies que impossibiliten qualsevol procés de reconciliació”.

L’arquebisbe de Tarragona ha acabat dient que “malgrat les tempestes de la vida i les nits fosques de l’Església, tinguem el cor esperançat per continuar endavant amb els nostres projectes cristians”.

                                          -----------------

Va ser el Rei Jaume II qui va demanar al rei d’Armènia que enviés una relíquia de Tecla a Tarragona. Es creu que el braç va arribar a la ciutat, l’any 1321, fet que va originar que cada 23 de setembre Tarragona veneri la patrona amb la festa major. Segons un text del segle XVI s’explica que inicialment la relíquia va ser dipositada a Constantí i  des d’aquell poble veí va sortir la processó, caminant fins a Tarragona, en la qual va participar el mateix Jaume II.

Per commemorar l’efemèride dels set segles de l’arribada del Braç de Santa Tecla, coincidint amb la festivitat d’enguany, s’han programat un seguit d’activitats artístiques i culturals, de la mà de l’Ajuntament de Tarragona i diverses entitats de la ciutat, aplegades sota el títol T700, que s’allargaran fins al setembre de l’any vinent.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET