El P. Arturo Sosa, superior general de la Companyia de Jesús
ESGLÉSIA CATALUNYA Foto: Agustí Codinach
“Obrir-nos a l’encontre personal amb Jesucrist transforma el nostre horitzó vital”
La missa de Santa Maria del Mar obre les celebracions de l’Any Ignasià a Catalunya
Carme Munté Margalef 30/07/2021

Com un captaire, amb la mà estesa i els peus descalços. Així trobem sant Ignasi de Loiola representat a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, en una escultura de bronze de Lau Feliu, que es va instal·lar ara fa cinc anys a la capella de Sant Ignasi de la basílica. Un espai de pregària i contemplació que recorda el pas del sant per la ciutat. 

 

Va ser entre els anys 1524 i 1526 que sant Ignasi de Loiola va fer estada a Barcelona, com un pas més en el seu pelegrinatge interior i exterior. A Barcelona, va iniciar els estudis humanístics sota el guiatge del batxiller Jeroni Ardèvol i era habitual veure’l als voltants de Santa Maria del Mar demanant almoina per repartir-la entre els pobres. També a Barcelona va aconseguir suports importants com el d’Isabel Roser i altres dones de la ciutat.

 

En aquest mateix espai, a Santa Maria del Mar, s’ha celebrat divendres 30, vigília de Sant Ignasi, l’Eucaristia amb motiu de la celebració Ignatius 500, que commemora els 500 anys de la conversió de sant Ignasi. La missa, presidida pel cardenal Joan Josep Omella, ha comptat amb la presència del superior general de la Companyia de Jesús, el P. Arturo Sosa. 

 

En la seva homilia, el P. Sosa ha dit que fer memòria dels 500 anys de la conversió d’Ignasi de Loiola “no és un esforç per glorificar-ne la figura ni fer propaganda de la seva obra. És, més aviat, una ocasió privilegiada de prendre consciència que el Senyor continua viu, present i actuant en la història humana, que es fa trobadís i que és possible establir-hi amistat”. Així, “obrir-nos a l’encontre personal amb Jesucrist és l’experiència que transforma el nostre horitzó vital. Inspirats en la vida d’Ignasi de Loiola se’ns convida a desenvolupar la capacitat de percebre la presència de Déu en la història, en la vida de cada persona i aprendre a distingir els moviments interiors que porten a alliberar-nos interiorment de tota afecció que obstaculitzi l’encontre amb el Senyor, desenvolupar l’amistat amb ell i sumar-se a la comunitat dels que anuncien la Bona Nova a tots els racons de la terra”.

 

La celebració d’Ignatius 500 va començar a Pamplona el 20 de maig i ara arriba a Catalunya, amb aquesta missa celebrada a Santa Maria del Mar i demà, dia de Sant Ignasi, amb la inauguració oficial dels mosaics de Marko Rupnik i l’obertura de la Porta del Jubileu al santuari de la Cova de Sant Ignasi. Totes dues celebracions compten amb la presència del superior general de la Companyia de Jesús, el P. Arturo Sosa. 

 

Inauguració oficial dels mosaics de Marko Rupnik i l’obertura de la Porta del Jubileu

 

Demà, 31 de juliol, a Manresa, tindrà lloc la celebració de l’Eucaristia a les 19:30h, des del Santuari de la Cova de Sant Ignasi, i retransmesa online: en aquest enllaç. Estarà presidida pel P. Arturo Sosa SJ i concelebrada per l’Assistent de la Companyia de Jesús per a l’Europa Meridional, el P. Cipriano Díaz SJ; el Superior Provincial dels Jesuïtes a Espanya, el P. Antonio España SJ; i el Superior dels Jesuïtes a Manresa, el P. Lluís Magriñà SJ.

 

Manresa és un dels escenaris centrals en la commemoració d’aquest Any Ignasià. Per aquest motiu, la ciutat també ha impulsat el projecte Manresa 2022, per a potenciar el llegat patrimonial i els valors ignasians. Ignasi va arribar a la ciutat el març de 1522, on va passar uns mesos decisius i va experimentar una profunda experiència espiritual, que es troba a l’origen dels Exercicis Espirituals. L’Eucaristia del dia 31 de juliol serà una celebració solemne, amb dos moments molt especials. Per una part, la inauguració oficial dels mosaics de l’artista Marko Rupnik, que des del passat mes d’abril estan instal·lats al Santuari de la Cova. Ocupen les capelles laterals i les parets que envolten l’interior de la porta d’entrada, i mostren el pelegrinatge cristià a través dels Exercicis Espirituals.

 

També tindrà lloc l’obertura de la Porta del Jubileu del Santuari, que s’uneix d’aquesta manera a la celebració de l’Any Ignasià. Es tracta de la porta que donava accés a la Santa Cova des de 1625 i al llarg de tres segles, fins a principis del segle XX. Ara està situada a l’espai d’acollida que uneix el Santuari i la Cova. Els pelegrins podran creuar-la, en un gest senzill però dotat d’un profund simbolisme, ja que és signe de reconciliació amb un mateix, amb Déu i amb els altres. Durant aquest any es convida a qualsevol persona a realitzar obres solidàries, unir-se a les oracions del Papa i participar activament a la celebració de l’Any Ignasià.

 

Sant Ignasi i Catalunya

 

Aquesta és una celebració molt significativa per a la Companyia de Jesús a Catalunya, que permetrà recordar la vinculació d’Ignasi de Loiola, en especial a tres llocs: Barcelona, Montserrat i Manresa, ciutat que va tenir un paper fonamental a la seva biografia.

 

Després de la ferida a Pamplona i de la recuperació a Loiola, Ignasi decideix posar-se en camí i peregrina de Loiola a Manresa, recorregut que ha donat lloc al Camí Ignasià. Arriba a Montserrat el 21 de març de 1522, on deixa l’espasa als peus de la Mare de Déu de Montserrat i substitueix el vestit de cavaller per una tela de sac, símbol del pelegrí. El 25 de març arriba a Manresa, on haurà de quedar-se prop d’un any, ja que no pot emprendre el viatge a Terra Santa que tenia previst. A Manresa, tal com ell mateix escriu a la seva Autobiografia, viu una profunda experiència espiritual que el transforma per sempre. Per aquest motiu, la ciutat on avui la Companyia de Jesús compta amb el Centre Internacional d’Espiritualitat Cova de Sant Ignasi, és un dels llocs fundants de l’espiritualitat ignasiana.

 

Durant la seva estada a Catalunya amb motiu dels actes de l’Any Ignasià, el P. Arturo Sosa SJ també realitzarà una visita al Monestir de Montserrat i al Santuari de Sant Pere Claver, a Verdú, poble natal del sant jesuïta català Pere Claver.  

 


 


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET