Els joves del Projecte Neu van guanyar el primer premi del IV Concurs de Hip-Hop per la Pau, el 2020.
EDITORIAL 
Música i món jove
Redacció 11/05/2021

Escriu Francesc Torralba que entre la paraula i el silenci hi ha la música; un mitjà de comunicació summament important i, alhora, ambivalent; pot ser portadora de missatges que ajuden al creixement personal o afavorir l’evasió. Mai com ara hi havia hagut tants intents de síntesi de gèneres musicals diversos, tants timbres i ritmes insospitats per les xarxes [P. Ramírez, musicòleg]. Els joves d’avui solen moure’s sobretot per l’esport i per la música, la que escolten de manera individual per mitjà dels diversos dispositius, de fons, tot patinant en els confrontaments anomenats «batalles de galls», o en concerts més o menys massius. La música pot motivar-los, impulsar-los a l’acció, fer-los restar en la passivitat, confrontar-los o arribar-los a disgregar.

A l’Església hem tingut sempre en la música un canal privilegiat per comunicar el missatge a la vegada transcendent i encarnat. D’ençà del Vaticà II, entrà a la praxi musical dels temples un repertori de procedència exògena: espirituals americans, arranjaments d’obres populars europees, cants meditatius estil Taizé, composicions de músics catalans i castellans, amb un encaix no sempre fàcil, fent desaparèixer una tradició molt antiga [Cortès i Mir, 2009] que avui hi ha sectors que busquen recuperar. Maria Gelpí, soprano, formada a l’Iscreb, subratlla la paradoxa que a les esglésies es facin concerts i a les sales de concerts s’interpretin misses gregorianes o polifòniques. En alguns indrets s’han tornat a interpretar, unides a la litúrgia, misses breus, evitant tant l’empobriment dels cants com caure en un esteticisme que pot arribar a ser alienant.

Al Primer Pla expliquem que el rap s’ha convertit en un dels ponts de comunicació entre l’Església i els joves. El raper i poeta Nach a El idioma de los dioses, glossa el sentit transcendent de la música, amb implícits cristians, i Grilex, convers, amb milers de seguidors a Youtube d’arreu del món, vol fer arribar el missatge de l’Evangeli i de Jesús per mitjà de les lletres de les seves cançons, que escolten tant les persones properes a l’Església com les més allunyades. A partir del polèmic cas de Pablo Hasél, s’ha posat en relleu que, des de fa anys, han sorgit diverses iniciatives que utilitzen el rap per fomentar valors entre els joves, com és el cas del concurs de Hip-Hop per la Pau, que enguany ha arribat a la seva cinquena edició i en el qual participen escoles i instituts de tot Catalunya. L’objectiu és fomentar la creativitat, la conscienciació i la participació juvenil activa, per mitjà d’un llenguatge amb el qual se senten còmodes i alhora interpel·lats.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET