ESGLÉSIA CATALUNYA 
Adeu a Mn. Cabayol, l’home coratjós d’afany missioner
Joan Boronat 02/12/2020

El diumenge 29 de novembre ens va deixar mossèn Josep Cabayol Magrinyà, pocs dies després d’haver complert els 85 anys, un referent del món missioner i del total lliurament als altres.


“Els nens de l’Àfrica ho comparteixen tot, fins a un caramel, si no en tenen cap més”. Amb aquesta simplicitat i pueril exemple, mossèn Josep Cabayol i Magrinyà ens donava entendre, als d’aquí, quin és l’esperit i l’estil de vida dels humans als països africans, en els quals va missionar i amb qui va compartir gairebé mitja vida. Cabayol es va imbuir tant d’aquests valors, intensament viscuts, que s’esmerçava quan venia a casa nostra per transmetre’ls a la nostra societat, tallada amb uns altres patrons. Va ser un capellà dels que en diem que “va predicar amb l’exemple”. Així ho expressava l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, en afirmar que amb el seu testimoni “mossèn Josep Cabayol va proclamar l’evangeli més pur i dur, sense comentaris”. Paraules pronunciades pel prelat en l’homilia de les exèquies de mossèn Cabayol, celebrades el dimarts dia 1 de desembre, a la parròquia de Santa Margarida de la Riera de Gaià, d’on era fill el missioner.


Josep Cabayol ha estat viu reflex del compromís cristià, de vocació missionera gairebé innata, tasca que inicià l’any 1976 com a missioner diocesà a Rwanda i que es va estendre també al Zaire i al Camerun, testimonis d’una vida lliurada amb amor, esperit evangèlic i compromís, on va treballar també en el camp sanitari com a infermer titulat que era. 


El zel missioner de mossèn Cabayol va engrescar un bon nombre de laics, laiques, metges, religiosos, sacerdots i simples voluntaris que van fer-li costat a l’Àfrica, integrant l’equip missioner de l’Església diocesana de Tarragona, amb el rierenc de “pal de paller”.

A la missió de Kampanga (Rwanda) va dirigir la construcció de 8.600 habitatges, senzills però dignes, amb el suport de diverses institucions i la complicitat de moltes persones. Abans de retornar definitivament a l’arxidiòcesi de Tarragona el setembre de 2014 Josep Cabayol havia culminat la construcció d’un modèlic centre de formació laboral i assistència social a la parròquia de Kampanga, un projecte encarregat per l’Església de Tarragona el 2008 amb motiu de la celebració de l’Any Jubilar de Sant Fructuós.


Així mateix, Josep Cabayol ha descrit una estela d’admiració i profunda estima a la nostra Església diocesana amb el seu pas per diferents parròquies en les quals va deixar l’empremta d’home de fe, practicant de forma incondicional entre tota la gent l’amor i la caritat cristiana.

 

 

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET