L’assemblea general del Sínode afronta ja el compte enrere cap al final d’aquesta primera part, amb el document de síntesi que es farà públic dissabte a la tarda. Mentrestant, ja s’ha publicat la Carta al poble de Déu, elaborada i aprovada pels 365 pares i mares sinodals.

El document, que acaba amb la paraula “esperança”, destaca el fet que tots els participants, “junts en la complementarietat de les diverses vocacions i dels propis carismes i ministeris, han sentit intensament la Paraula de Déu i l’experiència dels altres, utilitzant el mètode de la conversa en l’Esperit”.

Els membres d’aquesta assemblea general, reunits a Roma de fet ja des del 30 de setembre, esperen “que els mesos que els separen de la segona sessió, a l’octubre del 2024, permetin a cadascú participar concretament en el dinamisme de la comunió missionera indicada a la paraula ‘sínode’”, que vol dir “caminar junts”.

Aquesta Carta al poble de Déu assegura que “l’Església del nostre temps té el deure d’escoltar, amb esperit de conversió, aquells que han estat víctimes d’abusos comesos per membres del cos eclesial, i de comprometre’s de manera concreta i estructural perquè això no torni a passar”.

La Carta al poble de Déu, a més de mobilitzar el laïcat, busca il·luminar els pares i mares sinodals, que van fer un dia i mig de pausa, dilluns a la tarda i dimarts tot el dia, per meditar aquest nou escrit

Aquestes hores de petites vacances, no planejades al principi però acollides per consens, han servit als participants per destriar quin impuls volen donar en l’última setmana d’assemblea i, sobretot, descansar per fer la votació final en plenes condicions.

Xiskya Valladares, religiosa de la Puresa de Maria i una de les 54 dones amb dret a vot a l’assemblea, ha revelat que el Sínode ha tractat molt poc sobre la possibilitat del diaconat femení i les benediccions a parelles LGTBI, dos temes que, segons la religiosa, han generat divisió i un interès mediàtic desproporcionat.

Xiskya Valladares, una de les mares sinodals / © Vatican Media


La Comissió per a la Relació de Síntesi, que presideix Jean-Claude Hollerich, acabarà de redactar la síntesi aquest dissabte, després d’haver unificat els documents que els relators de cada cercle menor han anat lliurant cada dia, i la sotmetrà a votació.

Tot i que la consulta no és vinculant, oferirà el resultat més concret d’aquesta reunió i marcarà les línies guia de l’Assemblea General d’octubre del 2024, en què es redactarà el document final després d’un total de quatre anys de treball, entre les fases diocesana i continental.

Després de la segona assemblea d’aquest Sínode d’aquí a un any, el Papa dedicarà uns mesos a elaborar l’exhortació postsinodal, el document definitiu que donarà forma a totes les propostes i qüestions que s’han plantejat aquests anys.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!