D’acord amb almenys dues publicacions recents, els episodis més dolorosos per al papa Francesc en aquests anys de pontificat han estat els intents repetits de part d’algunes persones de presentar-lo enfrontat al Papa emèrit, Benet XVI. Així ho va confessar al llibre Mi vida. Mi historia dentro de la historia, del vaticanista italià Fabio Marchese, periodista del grup Mediaset a Itàlia; i així ho detalla al volum El sucesor, escrit pel periodista espanyol Javier Martínez-Brocal, corresponsal del diari ABC.

En el primer llibre, que és una autobiografia del Papa elaborada juntament amb Marchese, Francesc assegura que li va doldre veure al llarg dels anys “com la seva figura, la del Papa emèrit, ha estat explotada amb finalitats ideològiques i polítiques per persones sense escrúpols”.

El segon volum, el de Martínez-Brocal, està més centrat concretament en aquesta relació que es va conrear durant deu anys entre tots dos Pontífexs. “Benet i jo vam mantenir una relació  molt profunda i vull que se sàpiga, vull que es conegui sense intermediaris”, assenyala el papa Francesc en aquest llibre. Aquesta va ser la motivació per la qual va acceptar la proposta del periodista granadí.

PAPA FRANCESC

“Benet i jo vam mantenir una relació  molt profunda i vull que se sàpiga, vull que es conegui sense intermediaris”

Responent a Catalunya Cristiana, l’autor explica que el seu volum “desentranya aquests 10 anys de convivència amb moments fàcils i difícils”. “Ha estat sorprenent que el papa Francesc hagi volgut trencar el seu silenci amb aquest llibre”, diu Martínez-Brocal. En la conversa de l’autor amb Francesc, aquest dedica unes paraules admirables per definir el seu predecessor i que val la pena reproduir: “Mirava més enllà, certament. Eren uns ulls preciosos, brillants. Ulls amb grans horitzons. Tu veus persones que saben mirar i persones que són tancades, que miren només el detall. Ell era un dels grans. Aquells ulls a mi sempre em donaven esperança.” El llibre desvela a més detalls tendres entre tots dos, com que Francesc sempre portava a Benet un regal dels seus viatges apostòlics, que guarda intacta la correspondència que mantenien o que sap del cert que Benet XVI mai no va consentir que malparlessin d’ell. “El que explica el Papa és que Benet XVI mai no va voler entrar en conflicte amb ell. Entre alguns dels seus col·laboradors sí que n’hi va haver algun que va intentar instrumentalitzar Benet XVI contra el papa Francesc, però Benet XVI no ho va consentir”, destaca el vaticanista d’ABC.

El llibre ha causat impacte per algunes de les revelacions de Francesc en aquest sentit. En concret, sobre els intents de malmetre la relació entre tots dos. “Benet no estava contra Francesc i qui defensava Benet no estava defensant realment Benet, estava atacant el papa Francesc”, apunta Martínez-Brocal a Catalunya Cristiana.

El Papa, davant el taüt de Benet XVI / © Vatican Media

Potser una de les figures que no va facilitar precisament la relació dels Pontífexs va ser monsenyor Georg Gänswein. El llibre ho plasma així: “Que el dia del sepeli [de Benet XVI] es publiqués un llibre que em deixa com un drap brut, explicant coses que no són veritat, és molt trist. És clar que no m’afecta en el sentit que no em condiciona. Però sí que em va doldre que s’utilitzés Benet. El llibre va sortir publicat el dia de l’enterrament, això ho vaig viure com una manca de noblesa i d’humanitat.” El Papa es refereix al llibre de Gänswein, Nada más que la verdad. Mi vida junto a Benedicto XVI.

El sucesor repassa aquesta història dels dos Papes des d’abans fins i tot que Benet XVI fos escollit. De fet, una altra de les declaracions de Papa que més ha sorprès és la relativa al conclave del 2025. Francesc aclareix que, si bé és veritat que “els cardenals juren no revelar el que passa al conclave, els Papes tenen llicència per explicar-ho”. Per això, diu que va ser utilitzat per alguns que volien impulsar el seu nom en el conclave per impedir que Joseph Ratzinger fos un candidat fort, tot i que la veritable “maniobra” —com la defineix Francesc— era la d’introduir en realitat un tercer nom. Francesc aclareix: “Més tard em van explicar que no volien un Papa ‘estranger’.”

Juntament amb aquests apunts sobre la relació amb Benet XVI, Francesc afegeix en aquest llibre que el seu funeral serà diferent de com han estat els funerals dels Papes en els darrers temps. Vol ser enterrat a la basílica de Santa Maria la Major, en un simple taüt i sense més honors ni exposició pública. “Estic revisant el ritual amb el mestre de cerimònies perquè els Papes siguin vetllats i sepultats com qualsevol fill de l’Església”, especifica.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!