La Xarxa Eclesial Panamazònica (REPAM) ha elaborat una carta oberta davant les situacions tan urgents que viu l’Amazònia i els seus pobles, on insta a implementar un pla d’acció integral de protecció i defensa del territori.

La REPAM, que celebra 10 anys de vida, fa una crida a donar una resposta “dràstica, intensa i amb el compromís de tots i totes” davant dels crits i l’agonia del bioma amazònic i els seus pobles.

Entre les situacions crítiques, segons la carta, hi ha la crisi climàtica i el col·lapse sistèmic a l’Amazònia, l’extractivisme, la desforestació accelerada, els projectes sense una consulta prèvia, lliure i informada als pobles, l’ampliació de la frontera agrícola i la contaminació de les fonts d’aigua, aire i terra.

Segons la REPAM, el desenvolupament miner i energètic amenaça la integritat cultural i territorial dels pobles. A més, fa una denúncia de les “falses solucions de l’economia verda” i de la violència i l’assassinat de defensors i defensores dels drets humans i ambientals.

La carta reclama un compromís seriós dels poders públics i la societat civil per “prevenir noves violències, socórrer les víctimes i revertir la situació”

La REPAM recorda la petició de les comunitats i pobles amazònics a l’Església “d’una aliança en la defensa ferma dels seus territoris” i ratifica la crida del Papa per “una governança mundial en temps de crisi climàtica” perquè s’assumeixin “decisions eficients, obligatòries i que es puguin monitorejar fàcilment”.

Finalment, es fa una crida als pobles i xarxes socials eclesials per l’ecologia integral, per fer “un camí de mobilització i sensibilització des de la COP28, al Fòrum Social Panamazònic, fins a la COP30 que es farà a l’Amazònia brasilera”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!