Aquest Diumenge de Rams, el Centre Penitenciari de Joves de Barcelona, situat a La Roca del Vallès, ha rebut un missatge molt especial. A través d’un vídeo, el papa Francesc s’ha adreçat als joves interns on ha manifestat, un cop més, la seva sensibilitat cap a les persones privades de llibertat.

Francesc explica als reclusos d’aquest centre, l’únic penitenciari exclusivament per a joves que hi ha a l’Estat, que es va commoure “quan el cardenal Joan Josep Omella em va parlar de vosaltres”.

PAPA FRANCESC

“Vull que sapigueu que em teniu a prop, que prego per vosaltres, però vull que sapigueu que teniu algú que se l’ha jugat per vosaltres, que s’ha arriscat per vosaltres”

En un moment del vídeo, Francesc ensenya una creu per mostrar “el que Senyor ha fet per nosaltres. Fixeu-vos, Jesús se la juga i ens ve a buscar i ens treu dels nostres problemes, de la nostra realitat”.

El Pontífex subratlla que Jesús és qui s’arrisca, “agafat de la mà del Pare. S’arrisca per salvar-nos”. Per això insisteix: “No tingueu  por. Algú ja va pagar per nosaltres. A vosaltres us queda una mica de paciència per viure la situació en la qual us trobeu. No tingueu por, tingueu paciència i aneu caminant.”

Un consell del Papa als reclusos és que mirin el futur, que “no perdin l’horitzó. Una persona sense horitzó és una persona tancada en ella mateixa, que camina per un laberint. No, camineu cap a l’horitzó i lentament aneu solucionant el problema de cadascú per inserir-se amb goig en la societat”.

Francesc acaba el missatge demanant als joves que preguin per ell, alhora que els desitja “una bona festa” i els imparteix la benedicció.

Una creu impressionant

L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha fet referència a aquest missatge del Papa durant l’homilia de la celebració de Diumenge de Rams.

El cardenal Omella ha explicat que els joves de la presó havien fet el recés espiritual Effetà: “Aquest recés els va fer trobar Jesús, i es van penedir i abraçar a la creu de Crist.”

En un moment donat del videomissatge, Francesc ensenya una creu. “A mi”, ha reconegut el purpurat, “em va impressionar aquesta creu i el missatge del Papa”.

A la creu es veu Jesús, de genolls, amb un braç estirat cap al Pare i l’altre “agafant una persona, estirant-la per apropar-la al Pare. Quina imatge més bonica! Crist, sabent portar el seu dolor, apropant-se al pobre, per dur-lo al Pare. Impressionant!”

Des de l’inici del seu pontificat, el papa Francesc ha escollit llocs perifèrics i d’exclusió per a la celebració del Dijous Sant, entre ells centres penitenciaris.

Aquest Dijous Sant el Papa es traslladarà a la penitenciaria de Rebibbia, a Roma, per presidir, a les 16.00, la celebració del Dijous Sant, la Missa de la Cena del Senyor, durant la qual farà el ritu del lavatori dels peus a 12 recluses del centre.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!