Llum de Nit per a persones que dormen al carrer

Cada nit d’hivern, des del 13 de gener, l’esglésiaevangèlica del carrer Terol de Barcelona, al barri de Gràcia, obre les portesper acollir persones que dormen al carrer. El programa Llum de Nit, que vacomençar l’hivern passat coincidint amb el 150è aniversari de l’esglésiaevangèlica, proporciona escalf material però sobretot humà. «Les persones queviuen al carrer estan molt soles i el que més necessiten és sentir-se valoradesi escoltades», explica Noemí Cortès, membre de l’església evangèlica de Gràciai coordinadora del programa Llum de Nit.

Amb un aforament màxim de trenta persones, que signen unacarta de compromís amb els seus drets i obligacions, el temple obre portes apartir de les nou de la nit. A banda de material per passar la nit com un matalàs,un coixí o una manta, i d’objectes per a la higiene personal, els usuaris tambéreben una infusió calenta i un entrepà. L’endemà també poden esmorzar, abans del’estona de recollida i endreça que comparteixen amb els voluntaris.

«Tenim 47 voluntaris de diferents esglésies evangèliques deBarcelona», comenta Noemí Cortès, que incideix en la influència que ha tingutel programa Llum de Nit per en tota la comunitat cristiana: «Ens ha fet créixeri madurar com a església.» De fet, «des que vam començar el projecte l’anypassat, fins i tot els temes de les predicacions han fet un gir amb unapreocupació més gran per la realitat de pobresa que ens envolta».

Els dies del temporal Gloria van ser un bon termòmetre percalibrar la necessitat d’aixopluc per a les persones que dormen al carrer aBarcelona (1.995 persones, segons el recompte 2019). L’Ajuntament de Barcelonava obrir un alberg provisional que va acollir 146 persones durant dues nits.L’Hospital de Campanya de la parròquia de Santa Anna, que el 26 de gener vacelebrar el tercer aniversari, va arribar a atendre 352 persones en un sol dia.L’església evangèlica del carrer Terol va cobrir totes les places disponiblesels dies del temporal. «L’important no és tant el fet de dormir, com de tenirun espai calent on resguardar-se», explica Noemí Cortès.

L’espai nocturn està obert fins a finals de març i durantaquest temps s’estableix un vincle afectiu entre voluntaris i usuaris. «Mai elspreguntem res, però quan tenen prou confiança i se senten tranquils venen aconversar», relata Cortès. Respecte de l’any passat, el perfil ha canviat, demanera que hi ha gent més jove, però també 5-6 persones més grans de 70 anys.Només hi ha dues dones.

D’altra banda, també s’han posat en marxa elsDissabtes Temàtics. Es tracta d’oferir serveis que puguin ser d’utilitat perals usuaris: des de fer un currículum, passant per una sessió de podologia iperruqueria, fins a un concert solidari amb el grup Papel Maché, el dissabte 22de febrer a les sis de la tarda.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!