Gabriel Romanelli és el rector de l’Església de la Sagrada Família a Gaza, l’única parròquia catòlica d’aquesta població on viuen un miler de cristians. Tots ells estan patint l’augment de la violència causada per les incursions de l’exèrcit d’Israel i els atemptats terroristes de Hamas, que fa que Gaza ja porti quatre dies sofrint constants bombardejos i es comptabilitzin més de 700 morts. Davant d’aquesta dramàtica situació, la parròquia ha obert les seves portes i està realitzant una gran tasca humanitària. Joan Trias l’ha entrevistat al programa La Caravana de Ràdio Estel.
Com està vivint la situació, us han sorprès els atacs?
Ho vivim amb preocupació, perquè a la Franja fa dies que estem en constants bombardejos, i hi ha centenars de morts i de ferits, fins i tot nens. La comunitat cristiana a Gaza és molt petita, i una gran part els hem acollit a l’església, a l’escola parroquial i al centre Sant Tomàs d’Aquino. La situació és dramàtica i no hi ha signes que torni a la normalitat. Per sort, l’estructura del temple està bé, i com que la nostra missió és humanitària i espiritual, ens han dit que ens respectarien els llocs de l’església. Per això la gent ve a refugiar-s’hi, perquè actualment hi ha pocs llocs segurs a Gaza. El mal que està sofrint la població civil es altíssim.
Com és la tasca humanitària que esteu fent des de la parròquia?
Hem obert les portes i tenim 150 parroquians dormint a l’església; jo ja havia previst que això podria passar, però no pensava que seria tan greu, estàvem preparats per a una situació molt menor. Al centre de Sant Tomàs d’Aquino hi tenim també 30 persones que hi dormen i hi mengen, i tenim desenes de persones vivint a l’escola parroquial. En els moments habituals es comparteix el que tens, en temps de guerra encara més.
Vostè coneix Gaza pràcticament al detall. Com és la ciutat?
Gaza pertany a l’autoritat Palestina, i forma part de Terra Santa perquè hi va passar Jesucrist amb la Verge Maria i Josep quan van fugir de Betlem anant cap a Egipte. A la tornada també hi van passar. Sempre hi ha hagut cristians a Gaza, ha estat un indret molt fecund en màrtirs, religiosos i famílies cristianes. En total, hi viuen més de dos milions de persones, molts dels quals són refugiats, provinents d’altres zones de Terra Santa. Malauradament, amb la construcció per part d’Israel del mur al voltant de Gaza, molts joves que hi viuen mai han experimentat la llibertat, mai han sortit d’allí. Hi ha una falta de pau, d’electricitat, i d’aigua potable, i en la majoria dels barris la pobresa és extrema.
Creu que l’atac portarà a una guerra llarga o que la violència durarà només uns dies?
Vull pensar que la crida del Papa, amb qui hem parlat aquests dies, serà atesa i s’aturarà el terror i la guerra, però la meva sensació és que va per llarg. Per situacions molt menys greus hem tingut guerres molt més llargues. Em puc equivocar, però la situació és terrible i no hi ha senyals que s’acabi aviat.
No soc analista polític, però certament és atroç tot el que s’ha comès contra els civils, privats de llibertat. Davant d’una represàlia així, demanem que s’aturi immediatament. Cal trobar una solució per al poble palestí, perquè tothom pugui viure a Terra Santa en pau. Esperem que es deixi de matar gent i destruir cases, perquè el dany sigui menor.