Gairebé quatre mesos després de la Jornada Mundial de la Joventut que es va celebrar de l’1 al 6 d’agost a Lisboa, els joves del món tenen una nova cita per reunir-se a les seves Esglésies particulars. Parlem de les JMJ locals, un esdeveniment convocat per al 26 de novembre sota el lema “Alegres en l’esperança”.

Uns dies abans d’aquesta festa, Francesc ha volgut adreçar-se als joves en un missatge felicitant-los per ser “realment l’esperança joiosa d’una Església i d’una humanitat sempre en moviment”. Els ha reiterat la invitació a dos esdeveniments multitudinaris: la JMJ de Seül el 2027 i el Jubileu dels joves que Roma acollirà durant el 2025 i per al qual l’administració local ja s’està preparant. N’és una prova la reunió que la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, va mantenir el 14 de novembre amb el secretari d’Estat vaticà, Pietro Parolin, abordant grans obres públiques. Tots dos van ser acompanyats per altres  autoritats dels seus estats i la Santa Seu va demanar al Ministeri d’Exteriors més agilitat en l’expedició de visats per als 32.000 turistes que espera la Ciutat Eterna i un reforç dels seus recursos sanitaris.

Al marge dels grans esdeveniments per als propers anys, el Papa ha volgut fixar la mirada en els joves que el 26 de novembre construiran Església en el seu entorn més immediat.

PAPA FRANCESC

“La joventut és un temps ple d’esperances i somnis, alimentat per les esplèndides realitats que enriqueixen les nostres vides”

Tot i que és plenament conscient de les manques de sentit a les quals s’enfronta aquest grup d’edat per al qui “l’esperança sembla que és la gran absent”.

Francesc ha demanat als joves sembrar l’esperança en “molts dels vostres coetanis que, malauradament, viuen experiències de guerra, violència, assetjament escolar i altres tipus de dificultats”. Amb duresa, però també sensibilitat, denuncia que molts d’ells “es veuen afligits per la desesperació, la por i la depressió”. Considera que estan “tancats en una presó fosca” i assenyala “l’alt nombre de suïcidis entre els joves en diferents països”. Amb 86 anys, el Papa mostra una profunda conscienciació sobre la salut mental que el connecta profundament amb els joves, els quals viuen aquesta xacra com una de les preocupacions més grans.

Davant d’aquest escenari, Francesc recomana alimentar la virtut teologal de l’esperança. D’una banda, proposa entrenar-la pregant perquè “quan l’espurna de l’esperança s’ha encès en nosaltres, de vegades correm el risc que s’apagui per les preocupacions, les pors i les càrregues de la vida quotidiana”.

Considera que, amb una aturada per lloar i donar gràcies, la foscor pot desaparèixer del cor. I un altre consell: “Alimentar la nostra esperança a les nostres decisions quotidianes”, per la qual cosa recomana limitar l’ús del mòbil, que de vegades desconnecta més del que connecta. “En xarxes socials és més fàcil compartir notícies dolentes que notícies d’esperança, per tant, us proposo compartir cada dia una paraula d’esperança, convertiu-vos en sembradors d’esperança en la vida dels vostres amics i de tots els qui us envolten.”

Segons les orientacions pastorals per a la celebració de la Jornada Mundial de la Joventut a les Esglésies particulars, un document que el Dicasteri per als Laics va publicar el 2021, aquestes trobades busquen respondre a les necessitats dels joves que, “a causa de dificultats objectives d’estudi, treball o econòmiques, no tenen la possibilitat de participar en les celebracions internacionals d’aquestes Jornades”. I es donen com a clau per a l’organització d’aquesta “festa de la fe” que posseeixi un component fort “de testimoni, comunió i pregària similar a les internacionals, que han marcat profundament l’existència de tants joves arreu del món”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!