Gestos de Francesc per la pau

L’arquebisbe Paul Richard Gallagher, secretari per a les Relacions amb els Estats i Organitzacions Internacionals del Vaticà, ha parlat sobre “la posició adoptada pel Sant Pare en relació amb la guerra a Ucraïna i la interpretació donada a les seves paraules i gestos”.

Ho ha fet en la presentació del llibre Lezioni ucranine  (“Lliçons ucraïneses), editat per la revista italiana de geopolítica Limes.

Segons Mons. Gallagher és “indiscutible i també honest reconèixer que la reacció dels ucraïnesos a les declaracions del papa Francesc reflecteix una decepció profunda”. En aquest sentit, ha destacat que “la reacció a les paraules i gestos del Papa i la seva interpretació es poden donar justament amb llibertat i discreció”.

Amb tot, ha considerat, que “interpretar-los com a ‘actes de pacifisme buit’ i expressions del ‘gènere teatral d’il·lusions pietoses’ no fa justícia a la visió i intencions del Sant Pare, que no es resigna a la guerra i s’obstina en creure en la pau, convidant tothom a ser-ne creadors i teixidors i artesans valents”.

PAUL RICHARD GALLAGHER, secretari per a les Relacions amb els Estats i Organitzacions Internacionals del Vaticà

El que motiva el Sant Pare no és més que el desig de fer possible el diàleg i la pau, inspirat en el principi que “l’Església no ha de fer servir el llenguatge de la política, sinó el llenguatge de Jesús”

El diplomàtic del Vaticà ha defensat que tothom ha de reconèixer “que els gestos i les paraules del Sant Pare no són l’expressió d’una mera ‘retòrica de la pau’, sinó d’una forta i valenta ‘profecia de pau’ que desafia la realitat de la guerra i la seva suposada inevitabilitat”.

Aquesta profecia, però, sovint és rebutjada i condemnada en lloc de ser benvinguda, ha lamentat.

L’arquebisbe Gallagher també ha subratllat la implicació de l’Església catòlica local i de diferents organitzacions caritatives catòliques, sense oblidar les  nombroses missions fetes a Ucraïna per l’almoiner apostòlic Konrad Krajewski.

Aquests esforços són una “abraçada de caritat”, segons l’arquebisbe, que ha recordat que el Papa “ha abraçat el poble ucraïnès, no deixant-lo sol en el patiment i la tragèdia que està experimentant”.

Per això ha indicat que “tots tenim un deure cap a la veritat i la responsabilitat comuna de promoure tot el que pugui ajudar a fer un gir positiu a la tragèdia actual”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!