Mons. Gerard Villalonga ha estat ordenat bisbe de Menorca i ha pres possessió de la seu episcopal menorquina. Els actes, celebrats dissabte 22 d’abril, van començar al palau episcopal, amb el jurament de fidelitat del nou pastor de la diòcesi menorquina davant el Col·legi de Consultors i el Nunci.

La cerimònia de l’ordenació episcopal ha estat presidida pel nunci apostòlic Bernardito Auza, l’arquebisbe de València, Enrique Benavent, i el bisbe de Solsona, Francesc Conesa, que va ser pastor de l’Església de Menorca entre els anys 2017 i 2022. Una cerimònia molt solemne i emotiva que ha comptat amb l’assistència de nombrosos fidels de les diferents comunitats parroquials de Menorca. A més, han assistit 20 cardenals, arquebisbes i bisbes i 60 preveres i unes 40 autoritats autònomes, insulars i municipals.

En la seva primera al·locució com a bisbe de Menorca, Gerard Villalonga ha transmès un missatge de gratitud a tots els que l’han acompanyat en la seva consagració episcopal i ha ressaltat que l’Església som tots, bisbes, preveres, la vida consagrada i els laics, tots junts som corresponsables de la missió de l’Església. En aquest sentit, ha destacat els valors que han de definir la nostra Església i l’acció pastoral i evangelitzadora: comunió, participació i missió.

També ha tingut un record molt especial per la seva mare: «Em diria ara: “Gerard, recorda’t dels pobres i no t’oblidis dels malalts”.»  En aquests dies, el bisbe ha manifestat que la seva ordenació episcopal té tres dimensions: evangelitzadora, cultural i social. Pel que fa a la dimensió social, molts donatius que han anat arribant es destinaran al Fons Diocesà de Solidaritat per ajudar a través de Càritas Menorca les persones més vulnerables.

GERARD VILLALONGA

“La meva mare em diria ara: Gerard, recorda’t dels pobres i no t’oblidis dels malalts” 

En la seva homilia, el nunci apostòlic ha ressaltat que Mons. Gerard coneix molt bé la diòcesi de Menorca. Natural de Maó, ha exercit tot el seu ministeri pastoral a Menorca, com a vicari general i dues vegades administrador diocesà. A més, ha destacat Bernardito Auza: “Aquesta seu té una bella història, perquè va ser evangelitzada en els primers temps del cristianisme”. Finalment, ha posat en valor les dues vocacions de Gerard Villalonga: ser mestre i prevere: “Ser un bon evangelitzador significa ser un bon mestre.”

BERNARDITO AUZA

“Ser un bon evangelitzador significa ser un bon mestre”

Els actes amb més significat han consistit en la fórmula consecratòria mitjançant la imposició de mans de tots els bisbes concelebrants, en allò que constitueix la transmissió del poder sacramental. I les lletres apostòliques, amb la lectura de la butlla pontifícia del nomenament de Gerard Villalonga com a bisbe de Menorca, a càrrec de Francesc Triay, rector de la parròquia de Sant Cristòfol des Migjorn Gran i notari de la Cúria Diocesana.

Gerard Villalonga és el segon menorquí que ocupa la seu episcopal de Menorca després d’Antoni Vila Camps, que va ser bisbe de la diòcesi de 1798 a 1802. La cerimònia s’ha retransmès en directe per IB3 Televisió, Trece TV, Cope Menorca i Radio María.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!