La diòcesi de Menorca ho té tot a punt per a la missa amb l’ordenació episcopal i presa de possessió de Gerard Villalonga com a nou bisbe de Menorca. Serà dissabte 22 d’abril a partir de dos quarts de dotze del matí a la catedral menorquina de Ciutadella. La cerimònia serà presidida per Bernardito Auza, nunci apostòlic del Papa a Espanya, i l’entrada del nou pastor, fins ara administrador apostòlic, serà a partir d’un quart de dotze. Gerard Villalonga serà el segon menorquí que governa l’Església diocesana d’aquesta illa, després d’Antoni Vila Camps ara fa més de 200 anys.

A les vigílies de l’ordenació i presa de possessió, en una entrevista concedida al programa Sense distància de Ràdio Estel, Mn. Villalonga ha explicat que se sent molt emocionat, “més que per mi mateix, per sa reacció del poble de Menorca. La gent m’atura pel carrer i em diu que estan molt contents”.

“La gent m’atura pel carrer i em diu que estan molt contents”

Vilallonga, nascut a Maó el 29 d’abril del 1958 i ordenat prevere als 29 anys pel bisbe Antoni Deig, reconeix que aquests dies ha rebut molts regals, però que n’hi ha un de molt especial que demana al bon Déu i que són vocacions sacerdotals: “Demano a Déu almenys dos seminaristes per a l’inici del proper curs, perquè la mitjana d’edat del clergat és molt elevada, de 65 anys, i necessitem saba nova”. Segons Villalonga, l’Església diocesana de Menorca és molt viva, i “d’aquestes comunitats vives poden sortir joves generosos”.

“D’aquestes comunitats vives poden sortir joves generosos”

El nou bisbe de Menorca ha estat administrador diocesà en les diferents etapes de seu vacant. Ho va ser el 2015, quan Salvador Giménez va ser nomenat bisbe de Lleida, fins al 2017, amb el nomenament de Francesc Conesa. I ho era novament des del 2022, quan Conesa va ser nomenat bisbe de Solsona.

Joan Piris, Salvador Giménez, Francesc Conesa i Gerard Villalonga s’han trobat a Madrid en la reunió de la CEE.

Dels sis darrers bisbes que ha tingut Menorca, 3 han anat destinats a Lleida i 3 a Solsona”, remarca. “Penso que a mi m’han fet bisbe perquè em quedi fins que em retiri aquí. Estimo Catalunya però jo vull, si és possible, que em deixin aquí.”

“Penso que a mi m’han fet bisbe perquè em quedi fins que em retiri aquí”

El lema episcopal s’inspira en la carta de sant Pau als Efesis: Veritatem facientes in caritate (“Proclamar sa veritat amb amor”). El mateix lema episcopal que tenia el barceloní Antoni Briva Mirabent, bisbe d’Astorga, a qui Villalonga va conèixer en temps de servei militar i estudis eclesiàstics. “Vaig estudiar els cinc anys de formació a Astorga perquè aleshores no hi havia cap seminarista de Menorca”, expressa.

ACTES CULTURALS

“La meva vida sempre ha estat dedicada a servir i ajudar i ara ho continuaré fent però com a bisbe”, afegeix Mn. Villalonga als micròfons de Ràdio Estel.

El nou bisbe ha volgut que la celebració d’ordenació i de presa de possessió tingués també un caire cultural i popular. Per això s’han organitzat diversos actes.

Així, el divendres 21 d’abril, a les 20 h, a l’església dels Socors (Ciutadella), Lluís Sintes (baríton) i Tomé Olives (orgue) oferiran un concert sobre Romanticisme Sacramental a la Menorca del segle XIX. Entrada gratuïta.

El diumenge 23 d’abril, a les 11 h, el nou bisbe celebrarà l’Eucaristia al santuari de la Mare de Déu del Toro. La colla de geganters de la Mare de Déu farà una ofrena floral. Després de la missa hi haurà un Ball de Geganters al recinte del santuari.

I el divendres 28 d’abril l’arxiprestat de Maó convida els fidels a l’Eucaristia d’acció de gràcies per l’ordenació episcopal de Mons. Gerard Villalonga, que tindrà lloc a les 19.30 h a la parròquia de Santa Maria. Tot seguit, hi haurà un petit refrigeri i una actuació musical.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!