Els bisbes de les Esglésies locals podran intervenir en la gestió dels seminaris, la formació sacerdotal, la redacció dels catecismes i altres sectors sense demanar l’aprovació del Vaticà, sinó una confirmació més senzilla.

Així ho estableix el nou motu proprio del papa Francesc, que té l’objectiu de fomentar una «sana descentralització» que dinamitzi les decisions en l’àmbit eclesial.

El document destaca promoure el sentit de col·legialitat i responsabilitat pastoral dels bisbes i  sustentar els principis de racionalitat, eficàcia i eficiència.

PAPA FRANCESC

«En aquests canvis normatius es reflecteix encara més, la universalitat compartida i plural de l’Església, que inclou les diferències sense homologar-les»

A la Conferència Episcopal li correspon, si li sembla útil, fer que es publiquin catecismes per al seu propi territori, prèvia confirmació de la Seu Apostòlica, diu el motu proprio.

D’aquesta manera, es modifica l’article del Codi de Dret Canònic en el qual era present el terme «autorització» que a instàncies del Papa se substitueix pel terme «confirmació».

Una possibilitat semblant es concedeix als bisbes pel que fa a la formació sacerdotal i a la incardinació dels sacerdots que, a partir d’ara, es podran incardinar també en una «associació pública clerical» reconeguda pel Vaticà per evitar «clergues acèfals i errants».

El criteri de descentralització, però també de «proximitat», es reflecteix en l’ampliació de 3 a 5 anys del període d’«exclaustració», la possibilitat que autoritza un religiós a viure fora del seu propi institut per motius greus.

El motu proprio també transfereix a les Esglésies locals la responsabilitat de les decisions sobre possibles reduccions en el nombre de misses a celebrar pel que fa a les intencions i recepcions.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!