Francesc parla clar en el final del Sínode: "Els temps canvien i nosaltres

El Sínode dels Bisbes, sobre la missió i la vocació de la família en l’Església i en el món, s’acaba aquest dissabte amb la redacció d’un document final que deixarà oberts molts temes. Francesc, en la Missa matinal d’aquest divendres, ha tornat a enviar missatges al Sínode, amb la mirada posada en tot el món. “Els temps canvien i nosaltres, els cristians, hem de canviar contínuament”. Sense interpretacions deformades, aquesta frase, encara que no s’hagi pronunciat directament dins l’aula sinodal, diu molt sobre el que vol ser aquesta assemblea de cara al futur de la família i de l’Església.
El Papa ha assegurat aquest matí que “els temps canvien i nosaltres els cristians hem de canviar contínuament”, amb llibertat i en la veritat de la fe. En l’homilia de la Missa matinal a la capella de la Casa de Santa Marta, el pontífex ha reflexionat sobre el discerniment que l’Església ha de fer veient els “signes dels temps”, sense cedir a la comoditat del conformisme, sinó deixant-se inspirar per la pregària. En aquesta línia, el Sant Pare ha fet una crida a tots els cristians perquè es mantinguin “ferms en la veritat de l’Evangeli”. També ha alertat contra allò que ha qualificat de “tranquil conformisme que, de fet, fa que ens mantinguem immòbils”.
Inspirant-se en un passatge de la Carta de Sant Pau als cristians de Roma, el Sant Pare ha explicat que l’apòstol predica“amb molta força la llibertat que ens ha salvat del pecat”. Francesc ha recordat, com a contraposició, que l’Evangeli relata que Jesús parla dels “signes dels temps” qualificant d’hipòcrites els qui saben comprendre’ls però no fan el mateix amb el temps del Fill de l’Home. El Papa, finalment, ha recordat que “Déu ens ha creat lliures” i que, “per tenir aquesta llibertat, els ésserd humans hem d’obrir-nos a la força de l’Esperit i entendre bé què passa dins i fora de nosaltres”, a través del “discerniment”.
El Papa ha admès que aquest treball personal “no és fàcil”, perquè són molts els condicionaments externs que també afecten els cristians i els porten a un més còmode “no fer”. Com a exemple, el pontífex s’ha preguntat “per què hi ha tantes guerres ara”, i ha situat el silenci, la reflexió i la pregària en el fonament de la vida cristiana. Segons ha dit el Sant Pare, “només així podrem comprendre els signes dels temps, i què vol dir-nos Jesús”.
S’acaba el Sínode
El Sínode entra aquest dissabte en el seu últim dia d’assemblea. Aquest divendres, a l’aula, el cardenal Peter Erdo ha presentat l’esborrany del document final, explicant l’esperit sinodal sense entrar en el text. Per la seva banda, el cardenal Lorenzo Baldiserri ha recordat que les propostes en les tres etapes del sínode, utilitzades per arribar a aquesta relació o text de síntesi, han estat finalment 1.355. Els pares sinodals han debatut també sobre el tema de ‘la consciència i la llei moral’, a partir del text repartit als cardenals. Mentrestant, el director de l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, Federico Lombardi, no ha entrat en els detalls en tractar-se d’una temàtica sobre un esborrany que no és públic.
Sobre els procediments del Sínode dels Bisbes, iniciat el 4 d’octubre, han comparegut aquest divendres, a la sala de premsa de la Santa Seu, el cardenal Peter Turkson, president de la Pontifici Consell Justícia i Pau; el cardenal Gérald Lacroix, arquebisbe del Québec; i el salesià Lucas Van Looy, bisbe de la diòcesi belga de Gent. Pel que fa als temes tractats, tots han coincidit en la idea que aquest Sínode està recorrent un camí en conjunt i que vol que les famílies siguin missioneres.
I entre els testimonis, l’arquebisbe de Los Angeles, José Gómez, ha destacat la importància del tema de les migracions en la XIV Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes, que s’acaba amb la redacció del document final i, en el cas de diumenge, amb la Missa de cloenda. Sobre l’acció de l’Església, Monsenyor Gómez ha situat aquest àmbit social en el centre. El prelat ha reconegut que la cultura cinematogràfica californiana “és un repte a partir d’una realitat que pot ser positiva per a les famílies”. La reunió d’aquest divendres ha estat la 16a Congregació General, dins el Sínode dels Bisbes.
Mentrestant, el ressò del dissabte passat ha assolit gran rellevància en aquest final. Una setmana abans de la conclusió de la XIV Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes i de l’aprovació de la Relatio Finalis (document conclusiu) sobre “La vocació i la missió de la família en l’Església i en el món contemporani”, Francesc va marcar, en el seu discurs amb motiu de la celebració del cinquantè aniversari de la institució d’aquesta Assemblea sinodal, el camí de reforma per a l’Església Universal en el tercer mil•lenni, una reforma en clau sinodal. En el seu discurs, el Sant Pare expressava la seva estima i valoració de la figura eclesial del Sínode dels Bisbes des de l’inici del seu ministeri com a Bisbe de Roma. El qualificava d’herència “preciosa de l’última reunió conciliar”.
Citant els seus predecessors, el Beat Pau VI, Sant Joan Pau II i Benet XVI, el Papa va destacar la importància de la potenciació i millora de l’Assemblea sinodal: “Per al Beat Pau VI, el Sínode dels Bisbes havia de tornar a proposar la imatge del Concili ecumènic i reflexionar sobre el seu esperit i el mètode. El mateix Pontífex anunciava que l’organisme sinodal amb el pas del temps podrà ser encara més perfeccionat”.
Igualment, el successor de Pere va recordar que, 20 anys més tard, Sant Joan Pau II es feia ressò de les paraules del Cardenal Giovanni Battista Montini, quan afirmava que «potser aquest instrument podrà fins i tot ser millorat» i que «la col•legial responsabilitat pastoral pot expressar-se en el Sínode encara més plenament». De la mateixa manera, Francesc ha evidenciat algunes variacions que havien estat realitzades per Benet XVI a l’Ordo Synodi Episcoporum, a la llum de les disposicions del Codi de Dret Canònic i del Codi dels Cànons de les Esglésies orientals.
“Hem de seguir per aquest camí. El món en què vivim, i que estem cridats a estimar i servir també en les seves contradiccions, exigeix de l’Església el fet de potenciar de les sinergies en tots els àmbits de la seva missió. Precisament el camí de la sinodalitat és el camí que Déu espera de l’Església del tercer mil•lenni”, va dir Francesc. La reforma proposada per l’actual pontífex, interpretant els signes dels temps, subratlla que el camí de l’Església en el tercer mil•lenni és el de la sinodalitat. Aquest tema troba amb Francesc arguments i perspectives que, des de la teologia i missió pastoral del Sínode dels Bisbes i des de la mateixa naturalesa i ocupació de l’Església, s’han d’aplicar de manera concreta, progressiva i eficaç.
Nou dicasteri sobre laics i família
Recordem finalment que el Papa Francesc, a l’inici de la Congregació General, anunciava dijous la creació d’un nou dicasteri amb competències per als laics i per a la família. Desapareixeran els dos organismes que s’encarregaven respectivament de laics i de la família. Per constituir el nou dicasteri conjunt, s’estudiarà i s’aprovarà la fórmula en la reunió del Consell de Cardenals prevista per al desembre.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!