El poble de Castelldans ha viscut el dissabte 8 de juny una jornada històrica, la celebració de la primera missa del caputxí fra Òscar Bernaus Griñó, fill d’aquest poble de les Garrigues. El nou prevere havia estat ordenat el diumenge 2 de juny al convent de la Visitació del caputxins d’Arenys de Mar, de mans del bisbe auxiliar de Barcelona David Abadías.

Amb fra Òscar han concelebrat l’eucaristia l’antic rector de Castelldans Lucas Evung; el rector de les Borges Blanques, Josep Solé, i Mn. Joshua Enrique Carrillo, encarregat de les parròquies dels Torms, Juncosa i Granyena de les Garrigues, company d’estudis teològics amb fra Òscar. 

El nou prevere ha estat acompanyat en la seva primera missa pels seus germans, vinguts del convent de caputxins d’Arenys de Mar; així com pels pares, germans i familiars i un gran nombre de vilatans, encapçalats per l’alcalde de Castelldans, Conrad Llovera. La Coral l’Olivera ha solemnitzat la celebració.

Els companys caputxins d’Arenys de Mar no s’han perdut la celebració.

En la seva homilia, fra Òscar s’ha referit a la paraula de Déu del dia en què s’ha celebrat la festa de l’Immaculat Cor de Maria -“Tothom qui compleix la voluntat de Déu és el meu parent, la meva parenta la meva mare”-, tot convidant els fidels a escoltar el que Déu vol de nosaltres i complir la seva voluntat. 

Així mateix, al final de la celebració ha manifestat la seva satisfacció i emoció de celebrar la seva primera missa “al meu poble i a la parròquia on he estat batejat. Com a frare no soc res, però alhora em sento un privilegiat de poder ser instrument del Senyor i de poder portar el nom del meu poble arreu, ja com a frare caputxí he estat inscrit com a fra Òscar Bernaus de Castelldans”.

“Em sento un privilegiat de poder ser instrument del Senyor i de poder portar el nom del meu poble arreu”

Mn. Lucas Evung ha felicitat en nom de la parròquia el nou prevere per haver escoltat la crida de Déu i el poble de Castelldans per haver donat un fill seu a l’Església. El bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, que s’ha fet present en finalitzar l’Eucaristia, ha pujat a l’altar per besar les mans de fra Òscar i en les seves breus paraules, ha donat les gràcies a la seva família: “Que ens ha lliurat un sacerdot”.

Fra Òscar amb el bisbe de Lleida i els concelebrants.

No han faltat tampoc els obsequis. El poble li ha lliurat una cistella amb records de Castelldans; l’alcalde, la reproducció de les arcades del carrer dels Frares i la parròquia, un mural artístic amb la salutació franciscana de Pau i Bé. La missa ha finalitzat amb el cant del Virolai de Castelldans, per concloure la festa amb un dinar de germanor.

El nou sacerdot caputxí va néixer a Castelldans (les Garrigues) l’any 1976. Va estudiar Filologia Clàssica a Barcelona i va exercir com a professor de català a Alemanya, en l’àmbit universitari. Va començar el seu itinerari espiritual als caputxins l’any 2015, fent els seus primeres vots com a frare caputxí el 3 de febrer de 2017 i la seva professió definitiva,  el 12 de febrer del 2023. El 8 de juliol del mateix any va rebre l’ordenació diaconal de mans de l’arquebisbe de la Seu d’Urgell Joan Enric Vives, en el decurs del XLI capítol provincial dels caputxins, celebrat a la residència de la Immaculada de les Carmelites de Sant Josep, a Prats de Cerdanya (Girona).

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!