L’arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas, ha definit els primers actes del pelegrinatge a Roma amb motiu dels 800 anys de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat com “una preparació espiritual per a l’audiència de l’endemà amb el Sant Pare“.

Ha agraït en nom dels bisbes de Catalunya, dels monjos de Montserrat i dels 800 pelegrins l’acollida de la comunitat de Santa Maria in Trastevere, una de les esglésies més antigues de Roma i una joia arquitectònica. Des del 1982 l’església està confiada a la Comunitat de Sant’Egidio, fundada per Andrea Riccardi i referent en l’acollida de les persones pobres i les que pateixen tota mena de soledat, especialment les persones grans.

L’arquebisbe de Tarragona ha presidit el rosari processional que s’ha fet amb la imatge de la Mare de Déu de Montserrat de la catedral de Girona que el papa Francesc beneirà durant l’audiència. Va ser entronitzada el 8 de desembre del 2022 però no es va beneir aleshores esperant precisament el moment de la benedicció del Sant Pare. Els textos del Rosari han estat a cura de la Gna. Natàlia Aldana, monja benedictina del monestir de Sant Benet de Montserrat. Durant la processó s’ha cantat l’Ave de Montserrat.

A la celebració també han assistit l’arquebisbe Joan Enric Vives, bisbe d’Urgell, i el bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, així com l’abat de Montserrat, Manel Gasch, i el rector del santuari i organitzador del pelegrinatge, Joan M. Mayol.

Rosari processional amb la imatge de la Mare de Déu de Montserrat de la catedral de Girona.

La processó ha esta precedida d’una ballada de sardanes a la plaça de davant de la basílica del Trastevere a cura de l’Obra del Ballet Popular i de la Cobla Ciutat de Granollers. Els onze integrants de la Cobla han interpretat un total de nou sardanes que portaven el lema de sardanes per la pau. L’audiència ha finalitzat amb la sardana És la Moreneta, d’Antoni Carcellé.

Sardanes per la pau davant de Santa Maria in Trastevere.

Els pelegrins han acabat el primer dia a Roma compartint la pregària amb la Comunitat de Sant’Egidio a Santa Maria in Trastevere. Presidida per l’arquebisbe de Tarragona, el sermó ha anat a càrrec de l’arquebisbe Vincenzo Paglia, president de la Pontifícia Acadèmia per la Vida, que ha destacat que “la dona vestida de sol -Santa Maria de Montserrat i Santa Maria in Trastevere- ens convida a fer-nos pròxims als pobres, als febles, als petits, als ancians”.

VINCENZO PAGLIA

“La dona vestida de sol -Santa Maria de Montserrat i Santa Maria in Trastevere- ens convida a fer-nos pròxims als pobres, als febles, als petits, als ancians”

El rector de l’església, Marco Gnavi, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als pelegrins, com també ho ha fet el Dr. Armand Puig, president de l’Agència de Verificació i Promoció de la Qualitat de l’ensenyament en les Universitats i Facultats eclesiàstiques i molt vinculat a Sant’Egidio.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!