La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat celebra 800 anys d’història i, amb aquesta avinentesa, organitza un pelegrinatge a Roma del 6 al 9 d’octubre en què participen 800 persones. Es tracta del pelegrinatge més important que ha fet Montserrat a Roma des del que va fer l’any 1950.

Entre les activitats programades, cal destacar l’audiència amb el papa Francesc al Pati de Sant Damas del Palau Apostòlic, l’estrena d’una sardana per la pau que ha compost Valentí Miserachs, un concert de l’Escolania de Montserrat i l’ofrena floral i visita espiritual a l’església de la Mare de Déu de Montserrat a Roma.

L’arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas, presidirà el Rosari processional a la basílica de Santa Maria in Trastevere. El cardenal Joan Josep Omella presidirà l’Eucaristia a Sant Pere del Vaticà i l’abat de Montserrat, el P. Manel Gasch, ho farà a Santa Maria la Major.

Un dels actes destacats és dissabte 7 a la tarda a la basílica papal de Sant Pau Extramurs. S’hi estrenarà la sardana per la pau de Mons. Miserachs, s’inaugurarà la mostra Virgo Serena, amb fotografies de gran qualitat de la imatge de la Mare de Déu de Montserrat realitzades per Lluís Casals l’any 2001 amb motiu dels estudis radiogràfics i de restauració de la imatge. I el concert de l’Escolania de Montserrat, que porta per títol 800 anys de música litúrgica a Montserrat.

Segons el P. Joan M. Mayol, rector del santuari de Santa Maria de Montserrat i organitzador del pelegriantge: “Montserrat ha estat des de l’edat mitjana un santuari molt vinculat a la Seu Apostòlica. Les indulgències que ens va concedir Bonifaci VIII, per raó de la popularitat del nostre santuari, estan, juntament amb les de L’Aquila o d’Assís, entre les més antigues que hi ha; i Nicolau V va aprovar les constitucions de la Confraria el 1417. Ara que celebrem 800 anys de la seva Institució, hem volgut tornar a Roma per renovar aquest vincle que ha conformat la nostra història.”

JOAN MARIA MAYOL

“Hem volgut tornar a Roma per renovar aquest vincle que ha conformat la nostra història”

La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat es va fundar amb l’objectiu d’estendre i facilitar la devoció a la Mare de Déu de Montserrat, amb la vinculació al santuari i la creació de centres que, com autèntics petits santuaris, apropin l’amor que Déu manifesta a la seva Muntanya Santa a tots els fidels. Això es fa amb la pregària personal i, sobretot, amb l’organització de celebracions els dies que l’Església celebra la Mare de Déu, especialment les dues festes montserratines del 8 de setembre i del 27 d’abril. Cada any, el dissabte sobre el 27 d’abril, els confrares són invitats a pujar a Montserrat per a una celebració al santuari, en la qual es dona als nous confrares el recordatori i la medalla de la Confraria. Igualment, el dissabte més proper al 8 de setembre són invitats a venir a la celebració en record i sufragi dels confrares difunts.

La Confraria té un centre principal, al santuari de Montserrat, i centres delegats, escampats per tot el món, els quals participen de la vida i la pregària de Montserrat. Per a ser confrare cal inscriure’s a qualsevol centre delegat o a Montserrat mateix. Els confrares no tenen obligacions determinades, però es recomana una vida activa de pregària. Per facilitar-ho, el santuari, la casa comuna de tots els confrares, proposa materials per a la pregària personal o en grup. Es recomana molt vivament la participació als actes que la Confraria organitza en els centres delegats.

L’advocació de la Mare de Déu de Montserrat és un dels títols marians amb més projecció arreu del món. La Imatge romànica original del segle XII ha donat lloc, mantenint els trets iconogràfics de la muntanya i la serra, a les més variades fesomies segons el lloc on s’ha inculturat aquesta advocació catalana. La pietat popular de cada país ha fet seus el somriure, les llàgrimes i la mirada maternal de Santa Maria que dona consol a qui la pàtria enyora, abriga el cor de tots els qui l’han acollit a casa seva i il·lumina el camí de tots els qui la invoquen com a pelegrins.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!