Es presenta la nova Fundació Antoni Gaudí per a les Grans Ciutats

Aquest matí s’ha presentat el llibre La pastoral de les grans ciutats, a cura del cardenal Lluís Martínez Sistach. Es tracta d’una obra que conté les actes del I Congrés Internacional sobre la Pastoral de les Grans Ciutats, celebrat el 2014 en dues fases. Editat en català per Claret i en castellà per PPC, el llibre s’ha presentat a l’Ateneu Barcelonès i ha servit alhora per presentar la nova Fundació Antoni Gaudí per a les Grans Ciutats, una fundació de caràcter civil que té com a objectiu seguir abordant i reflexionant sobre aquest repte pastoral i evangelitzador. “Aquesta fundació permet continuar treballant aspectes pastorals i altres qüestions que afecten les ciutats amb l’objectiu que siguin més humanes i més cristianes”, ha explicat el cardenal Martínez Sistach en declaracions a CatalunyaCristiana.

La qüestió que posa sobre la taula la pastoral de les grans ciutats és clau per al present i el futur, sobretot tenint en compte que el 52% de les persones d’arreu del món viuen en poblacions de com a mínim mig milió d’habitants, i que el 2050 aquest percentatge serà del 70%. Davant d’aquesta realitat, el papa Francesc, procedent d’una gran urbs com és Buenos Aires, convida a fer un canvi de mentalitat pastoral.
“L’aportació tant del congrés com d’aquest llibre és ajudar els pastors a deixar-se interpel·lar sobre què demanen avui les grans ciutats”, ha expressat el cardenal Martínez Sistach. El pas fonamental, tal com es va posar en relleu durant el congrés del 2014, és passar d’una pastoral rural a una pastoral urbana. “Pensem en els horaris del despatx parroquial, de les misses”, ha insistit el cardenal, que ha afegit tot seguit la següent reflexió: “Les botigues tenen les portes obertes de bat a bat tant a l’hivern quan fa fred com a l’estiu quan fa molta calor, ens hem de preguntar si les portes del nostre despatx parroquial també estan obertes de bat a bat”.

El llibre

La pastoral de les grans ciutats recull les nou ponències pronunciades durant la primera fase del congrés, a càrrec del sociòleg espanyol Manuel Castells; l’antròpoleg francès Marc Augé; el catedràtic i investigador Javier Elzo; l’expert en Patrística Angelo di Berardino; el pastoralista mexicà Benjamín Bravo; el vicari episcopal de Milà, Luca Bressan; el rector de la Universitat Catòlica del Congo, Jean-Bosco Matand Bulembat; el vicari general de Lieja, Alhonse Borras, i el teòleg argentí Carlos María Galli.
En el llibre també s’inclou el document de síntesi, firmat per Armand Puig i Joan Planellas, degà i vicedegà de la Facultat de Teologia de Catalunya, amb el qual van treballar els pastors en la segona fase del congrés. També s’hi inclouen altres textos destacats d’aquesta etapa, així com el missatge que el papa Francesc va adreçar als participants i les conclusions de la trobada.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!