El bisbe de Solsona, Mons. Francesc Conesa, ha presentat el dijous 11 d’abril el seu nou llibre, Vers una Església més sinodal, publicat per Editorial Claret, a l’edifici de biblioteca de la Universitat Blanquerna.

Durant la presentació, que ha estat un diàleg de l’autor amb Miriam Diez, vicedegana de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna i directora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, el bisbe Francesc ha reflexionat sobre el paper del Sínode a l’Església actual. “La sinodalitat ha de concretar-se, hi ha el perill d’abusar d’aquest terme, i perquè això sigui possible cal corresponsabilitzar tots els fidels”, ha dit.

Segons Conesa, la sinodalitat és un tret elemental de l’Església: “El Sínode ha fet que l’Església hagi pogut tornar a descobrir-se a si mateixa, com ho va fer al Concili Vaticà II.” Precisament, això és el que ha buscat reflectir al llibre, on també parla sobre l’ambient viscut. “Hi ha hagut sempre un clima de reflexió per discernir què és el millor per a la nostra Església”, va comentar el prelat.

En aquest sentit, el bisbe lamenta la desinformació que hi ha hagut després de la trobada. “El Sínode —ha constatat— no és un debat televisiu, i de portes enfora hi ha la sensació que no s’ha entès quina ha estat la manera de fer: comunió participació i missió.”

Tal com apunta al mateix llibre, Conesa assegura que amb el Sínode no es busca canviar l’Església, sinó fer-la créixer d’una altra manera: “Plantejar qüestions actuals no és en cap cas replantejar la fe, sinó buscar com acompanyar a tothom, fins i tot els que s’han sentit ferits per l’Església.”

Finalment, l’autor ha volgut destacar els testimonis que han intervingut a la trobada sinodal i ha assegurat que “dins de l’Església, les persones s’han de sentir escoltades i sense por de ser jutjades”.

En la mateixa línia, Miriam Diez ha posat en relleu l’estil periodístic i pedagògic del llibre i ha valorat que, en el seu relat, “Conesa no té por de defugir els temes difícils i polèmics, i ho fa d’una manera clara i senzilla”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!