Enric Puiggròs

Després que més de 234 exalumnes de Jesuïtes Casp fessin pública la seva condemna pels presumptes abusos comesos pel jesuïta Francesc Peris als anys setanta, aquest dimarts al matí la Companyia de Jesús ha convocat una roda de premsa per explicar quines mesures prendrà per tal de tractar tots els casos d’abusos i poder ajudar les víctimes.

L’encarregat d’explicar com s’està gestionant aquesta situació ha estat Enric Puiggròs, delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya i president del patronat de la Fundació Jesuïtes Educació. Puiggròs ha recordat que l’entitat ja havia iniciat una investigació interna a finals de l’any 2018, però que com s’ha pogut veure, “els passos fets fins ara eren necessaris però no suficients”. 

Per aquest motiu, ha explicat que han demanat ajuda a una institució externa que pugui aclarir la gestió del passat i les responsabilitats que se’n deriven. La Companyia s’ha posat en mans del Bufet RocaJunyent, que ja està treballant en l’anàlisi de cada cas, tot i les dificultats que es plantegen a l’hora de fer una auditoria externa: “Els casos van tenir lloc en un moment en el qual no hi havia cap protocol, i molts dels testimonis ja estan morts o són molt grans. El que podrà fer el bufet és ajudar-nos a abordar com va ser la nostra actuació en aquells moments, i avaluar el que hauria pogut passar”, ha dit Puiggròs. 

“El nostre desig és el d’atendre les víctimes, sigui quin sigui el canal que hagin escollit per fer la denúncia. Poden anar a la justícia ordinària, i les animem a fer-ho”

A partir d’aquest treball conjunt, Puiggròs ha anunciat que s’anirà comunicant tota la informació que es vagi descobrint al voltant de les investigacions obertes. No obstant, el delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya ha explicat que la màxima prioritat és la de proporcionar a les víctimes tota l’ajuda possible. Per fer-ho, l’entitat també està col·laborant amb l’Associació per a la Trobada i l’Escolta i amb el Síndic de Greuges de Barcelona: “El nostre desig és el d’atendre les víctimes, sigui quin sigui el canal que hagin escollit per fer la denúncia. Poden anar a la justícia ordinària, i les animem a fer-ho”. 

En aquest sentit, Puiggròs ha reconegut que seria ideal que “la justícia ordinària pogués dirimir les responsabilitats, però la llei de la prescripció a Catalunya fa impossibe que pugui intervenir en alguns casos”. Sigui com sigui, Puiggròs ha explicat que si la justícia així ho determina, la Companyia assumirà totes les responsabiltats, cas per cas. 

Aclarir el passat i protegir el futur 

Després de demanar perdó a totes les víctimes pel patiment causat, Puiggròs ha manifestat que és prioritari evitar que es puguin repetir els errors del passat: “Hem de garantir que comptem amb els protocols i les eines necessàries. És el que ens demanen les víctimes, que això no es torni a repetir”. Per fer-ho, les darreres setmanes l’entitat col·labora amb els Mossos d’Esquadra, a més de seguir els protocols establerts per la Generalitat. D’altra banda, Puiggròs ha anunciat que s’ha establert un nou sistema en la cura i la prevenció dels abusos, en el qual participa qualsevol persona que entra en una escola de la Companyia de Jesús: “No podem evitar al 100% el risc de que en un futur es produeixi un abús a les nostres escoles, però farem tot el que està a les nostres mans per prevenir i que no torni a passar”.

Puiggròs ha recongut que la situació actual ha afectat tota la comunitat educativa, especialment al centre de Casp, on hi ha hagut “un trencament intern enorme, causat per l’ascendència personal que tenien les dues persones acusades”. Tot i això, ha demanat que no es posi en dubte la tasca dels educadors, els quals “continuen fent la seva tasca d’una manera excel·lent mentre s’esclareixen tots els casos del passat”. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!