Els bisbes veneçolans exposen al Papa l'acció eclesial al seu país

El Papa ha rebut aquest dijous els membres de la Presidència de la Conferència Episcopal de Veneçuela, en un moment de greu crisi humanitària, política i econòmica per a aquest país llatinoamericà. Els bisbes veneçolans, tot i la situació delicada del país, veuen en aquesta trobada amb el Sant Pare una llum d’esperança, en nom de l’Església i de moltes ONGs i altres entitas que treballen per ajudar la població a no morir de fam. Assunta Maria Vi Tino, consellera de l’associació “Llatinoamericana-Itàlia”, ha explicat que la reunió de l’episcopat amb el pontífex reflecteix “l’esforç de l’Església per Veneçuela”. Ha qualificat de “molt important” aquesta trobada, “perquè el moment és dramàtic, i l’Església no ha abandonat mai els seus germans veneçolans”. En aquesta línia, ha destacat com a principals problemàtiques del país “la gravíssima emergència humanitària, amb les manitestacions que han provocat aquests dies més de 60 morts, i la manca de menjar, com també l’absència de llibertat d’expressió”.
L’activista social ha expressat una preocupació especial “pel futur dels actuals nois i noies joves a Veneçuela, que havien cregut en la revolució d’Hugo Chávez i ara veuen que no tenen ni menjar”. Assunta Maria Vi Tino ha conclòs que “no és necessària ara una nova Constitució a Veneçuela, sinó la tutela dels drets, cosa que ara no es produeix amb el govern actual”, i ha afegit que “l’Església està fent grans coses a través de parròquies i altres instàncies, que fan el que poden”. En les protestes protagonitzades per milers de ciutadans des de principis d’abril contra el president Nicolás Maduro, ja han mort almenys 65 persones, l’última ahir mateix, un noi de 17 anys que va perdre la vida violentament durant les manifestacions convocades després que el Consell Nacional Electoral hagi fixat per al 30 de juliol les eleccions a l’Assemblea constituent.
Trobada també amb una delegació de Nigèria
D’altra banda, el Papa ha rebut també aquest dijous, en audiència, una delegació de la diòcesi d’Ahiara, a Nigèria, acompanyada per l’arquebisbe d’Abuja i administrador apostòlic d’Ahiara, el cardenal John Onaiyekan, per l’arquebisbe metropolita d’Owerri, Anthony Obinna, per l’arquebisbe de Jos i president de la Conferència Episcopal de Nigèria, Ignatius Kaigama, i pel bisbe d’Ahiara, Peter Okpaleke. Segons explica un comunicat de la Sala de Premsa de la Santa Seu, la delegació ha completat així un pelegrinatge Ad Limina Apostolorum.
Aquests últims dies, el grup havia tingut trobades amb el secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, i amb el prefecte i els superiors de la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles, amb els quals han examinat àmpliament la dura situació de l’Església a la diòcesi nigeriana d’Ahiara. En l’audiència d’aques dijous, Francesc ha parlat, després d’una acurada valoració, sobre aquesta situació, i s’ha reservat la possibilitat d’impulsar alguna acció d’ajuda, juntament amb la pregària a la Mare de Déu.
D’altra banda, la mateixa Sala de Premsa de la Santa Seu ha explicat, en un altre comunicat, que el Papa serà aquest divendres, a les 17.00 hores, al Palau de Sant Calixte a Roma, on inaugurarà la nova seu romana de Scholas Occurrentes, organisme educatiu fundat a Buenos Aires quan l’actual pontífex era arquebisbe de Buenos Aires.
Visita Ad Limina dels bisbes de Panamà
Finalment destaquem que la comunió de l’Església amb el successor de Pere, l’Església i els joves en la preparació per a la Jornada Mundial de la Joventut Panamà 2019 i la família són alguns dels temes que ha destacat aquest dijous Edgardo Cedeño Muñoz, bisbe de la Diòcesi panamenya de Penonomé, coincidint amb la trobada que l’episcopat del país centreamericà ha tingut amb el Sant Pare en el marc de la Visita Ad Limina Apostolorum. El prelat panameny ha destacat “la importància de la comunió amb el bisbe de Roma i el magisteri petri”. El bisbe Edgardo Cedeño Muñoz ha assegurat que Panamà prepara amb gran entusiasme la Jornada Mundial de la Joventut, que es farà d’aquí a un any i mig, al gener de 2019
Per la seva banda, Rafael Valdivieso Miranda, bisbe d’una altra diòcesi de Panamà, Chitré, ha destacat de la trobada amb Francesc “la gran experiència enriquidora de la Visita ad Limina així com les qüestions dels pobres, l’Evangeli i la promoció integral de l’ésser humà”, tot sense oblidar tampoc la preparació per a la Jornada Mundial de la Joventut 2019. Valdivieso ha comentat que la visita Ad Limina és “compartir, escoltar, intercanviar, actualitzar i impulsar la comunió de l’Església”. El bisbe de la diòcesi panamenya de Chitré ha assegurat que la visita “ha servit per refermar que l’Església ha d’estar al servei dels pobres, seguint Jesús, amb el Concili Vaticà II i el Papa Francesc”. Ha recordat, finalment, que la Jornada Mundial de la Joventut és «el pas de Déu» en el lloc on se celebra, una cita que és, sobretot, “la trobada dels joves del món amb el Papa”. La de gener de 2019 a Panamà serà la segona Jornada Mundial de la Joventut que es fa a l’Amèrica Llatina en el pontificat de Francesc.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 8 de juny.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!