En el viatge de tornada de la seva visita a Hongria, el Papa ha conversat amb els periodistes que l’han acompanyat a l’avió sobre les seves sensacions d’aquest viatge, els esforços del Vaticà per facilitar el retorn a casa dels nens ucraïnesos portats a Rússia durant la guerra, els contactes amb el Kremlin i el diàleg ecumènic, entre altres temes.

Preguntat sobre el diàleg que va mantenir amb el primer ministre ucraïnès, Denís Shmihal, el qual li va demanar ajuda per retornar els nens duts a la força a Rússia, Francesc ha explicat que la Santa Seu “va actuar com a intermediària en algunes situacions d’intercanvi de presoners, i a través de l’ambaixada va anar bé, crec que això també podria anar bé”.

Com ha insistit el Papa, “és important que la Santa Seu estigui disposada a fer-ho perquè és just, és una cosa justa i cal ajudar perquè això no sigui un casus belli, sinó un cas humà”.

En aquest sentit, ha remarcat que “és un problema d’humanitat abans que un problema de botí de guerra o d’una transferència de guerra. Tots els gestos humans ajuden, però els gestos de crueltat no ajuden. Hem de fer tot l’humanament possible”.

El Papa també ha tingut un pensament per “les dones que venen als nostres països”, que arriben “amb fills i amb marits que, o bé són morts o estan lluitant a la guerra. És veritat que ara mateix se’ls està ajudant, però no hem de perdre l’entusiasme per fer-ho perquè si l’entusiasme decau, aquestes dones es quedaran sense protecció, amb el perill de caure en mans dels voltors que sempre busquen aquestes situacions”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!