Conclou el viatge del Papa a Hongria. Una visita apostòlica en què va estar gairebé sempre acompanyat per la presidenta Katalin Novák. És una devota catòlica, parla espanyol i ha tractat de ser la millor amfitriona possible. Francesc també ha buscat en ella suport per acabar amb la guerra a Ucraïna. “A nivell internacional, de vegades sembla que la política tingui l’efecte d’encendre els ànims en lloc de resoldre els problemes, oblidant la maduresa assolida després dels horrors de la guerra i retrocedint a una mena d’infantilisme bèl·lic”, ha lamentat el Papa durant el seu primer discurs en el país. Francesc confia en la mediació que pugui proporcionar Hongria, un país proper a Putin que alhora ha acollit mig milió d’ucraïnesos.

Tot i que Francesc i Víktor Orbán no van tenir temps enrere la millor relació pel rebuig del primer ministre a l’acollida de sirians, l’esforç del país amb els refugiats ucraïnesos ha millorat molt la seva entesa. També tots dos estan en contra de la ideologia de gènere, que Francesc ha definit com una «colonització ideològica que elimina les diferències i anteposa a la realitat de la vida conceptes reductius de llibertat». I defensen les polítiques a favor de la família i en contra de l’avortament. Van estar reunits durant mitja hora al Palau Sàndor de Budapest, on Orbán li va insistir en la identitat cristiana d’aquest país en què els governants es defineixen públicament creients. Va afegir que Hongria lluita per mantenir-se en la via de la fe.

Només unes hores després, en una trobada amb sacerdots, religiosos i catequistes del país a la concatedral de Sant Esteve, Francesc ha matisat el missatge per evitar equívocs i ha advertit que no és cristiana una reacció a la defensiva davant de la secularització del món. “La temptació pot ser la d’endurir-se, la de tancar-se i assumir una actitud de combatent.” En lloc d’aprofundir en la guerra cultural, ha recomanat demanar ajuda a Jesús “perquè les respostes venen del Senyor i no del món, venen del sagrari i no de l’ordinador”. Fins i tot ha citat Benet XVI, qui “va afirmar que les diferents èpoques on hi va haver secularització són una ajuda per a l’Església perquè han contribuït de manera essencial a la seva purificació i reforma interior».

El dissabte el Papa ha visitat refugiats a l’església de Santa Elisabet d’Hongria. Allà Francesc ha insistit en què totes les persones independentment de les seves conviccions religioses han d’encarregar-se dels seus germans més febles. “No n’hi ha prou amb donar el pa que alimenta l’estómac, cal alimentar el cor de les persones! La caritat no és una simple assistència material i social, sinó que té cura de tota la persona i desitja tornar a posar-la dempeus amb l’amor de Jesús”, ha reivindicat el Papa. Ha explicat que, a més, les obres de caritat han d’anar revestides de dignitat perquè “no es pot donar almoina a distància, sense tocar”.

“Què busqueu en la vida?” ha preguntat el Papa als 11.000 joves aplegats en un gran centre esportiu

Va sortir d’allà per reunir-se amb 11.000 joves al László Papp Budapest Sports Arena. Els ha insistit en què “Déu perdona sempre” i, amb l’ajuda d’un traductor, ho ha fet corejar diverses vegades als assistents en la seva llengua materna. Després els ha animat a proposar-se metes ambicioses i a no conformar-se amb engrunes i els ha preguntat: “Què busqueu en la vida? Què busqueu en el vostre cor? En silenci, que cadascú respongui dins de si mateix». Els ha encarregat, a mes, estar menys pendents del telèfon i els ha convidat a la JMJ a Lisboa aquest estiu.

Durant el seu darrer dia a Hongria, el Papa ha celebrat una missa multitudinària amb 50.000 feligresos a la plaça Lajos Kossuth de Budapest, davant mateix del Parlament. Durant l’homilia, Francesc ha reconegut el difícil passat del país en patir una gran persecució religiosa durant la dominació comunista i ha celebrat la unitat que els catòlics han construït amb altres creients i com es donen suport els uns als altres. “Aquesta és la catolicitat: tots nosaltres, cristians, cridats pel nostre nom del Bon Pastor. Som cridats a acollir i difondre el seu amor i fer que la seva cleda sigui inclusiva i mai excloent». Els ha demanat practicar la germanor, no convertir les comunitats en espais tancats i obrir les portes als altres.

Finalment, el Papa ha tingut una trobada amb personalitats del món de la cultura a la Universitat Catòlica Péter Pázmány, s’ha acomiadat dels líders del país i ha tornat a Roma, posant un punt final al seu 41è viatge apostòlic.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!