El Vaticà reconeix el martiri de Mons. Romero

El papa Francesc ha autoritzat a la Pontifícia Congregació per a les Causes dels Sants la promulgació del decret relatiu al martiri del servent de Déu Oscar Arnulfo Romero, arquebisbe de San Salvador, i reconeix que el seu assassinat, el 24 de març del 1980, va ser per odi a la fe.

El reconeixement del martiri eximeix de la prova d’un miracle obrat per intercessió del venerable en qüestió. Amb l’aprovació que l’assassinat de Mons. Romero va ser per “odi a la fe” l’arquebisbe podria ser beatificat properament.

L’Església catòlica a El Salvador, a iniciativa de la Conferència Episcopal d’aquest país, va començar el 2014 un temps pastoral anomenat “Trienni sobre Monsenyor Romero” que finalitzarà el 2017. En aquest any es commemorarà el centenari del naixement del prelat. Els bisbes també han fet una crida als catòlics del país perquè preguin perquè la beatificació de Mons. Romero sigui imminent.

El Papa també ha aprovat el reconeixement del martiri dels servents de Déu Michele Tomaszek i Sbigneo Strzalkowski, sacerdots de l’Orde dels Framenors Conventuals, i del sacerdot diocesà Alessandro Dordi, assassinats per odi a la fe el 9 i el 25 d’agost del 1991 a Pariacoto i a Rinconada, al Perú.

També s’ha informat del reconeixement de les virtuts heroiques del servent de Déu Juan Cuenca, arxiprest degà de Bisacquino, nascut en aquesta ciutat italiana el 12 d’agost del 1880 i mort el 20 d’agost del 1941.

Bisbe dels pobres

Mons. Vincenzo Paglia, president del Pontifici Consell per a la Família i postulador de la causa de beatificació d’Oscar Romero, ha presentat en roda de premsa la figura del nou beat. Ha comentat que el martiri de l’arquebisbe de San Salvador va donar sentit i força a moltes famílies salvadorenques que “havien perdut familiars i amics durant la guerra civil. La seva memòria va esdevenir immediatament el record d’altres víctimes, potser menys conegudes, de la violència”.

El bisbe Paglia ha reconegut que el procés de beatificació ha tingut moltes dificultats “tant per les oposicions pel que fa al pensament i a l’acció pastoral de l’arquebisbe com per la situació conflictual que s’havia creat a l’entorn de la seva figura”. Ara, “Romero passa a ser com el primer de la llarga llista de nous màrtirs contemporanis“. També ha destacat que és significatiu que la seva beatificació tingui lloc amb el primer papa llatinoamericà de la història que vol “una Església pobra per als pobres”.

L’arquebisbe Romero se sentia responsable de la població, especialment dels més pobres, ha assenyalat Mons. Paglia: “Per això es va fer càrrec de la sang, del dolor, de la violència, i en denunciava les causes en la seva predicació dominical carismàtica. Romero va comprendre cada cop més clarament que per ser el pastor de tots havia de començar pels pobres.”

En aquest sentit, Mons. Vicenzo Paglia ha posat en relleu que la nova forma de pastoral era “posar els pobres al centre de les preocupacions pastorals de l’Església i, per tant, també de tots els cristians. L’amor preferent pels pobres no només no esmorteïa l’amor de Romero pel seu país, sinó que el sostenia. Romero no era un home de partit, sinó un pastor que volia el bé comú de tots, però partint dels pobres. Mai no va deixar de cercar el camí per pacificar el seu país”.

Oscar Romero, ha afegit el postulador de la causa, “va passar a ser clarament el defensor dels pobres davant la repressió ferotge. Romero va resistir i va accedir a donar la vida per defensar el seu poble“. Mons. Oscar Romero va ser assassinat mentre celebrava la missa, a l’altar.

Finalment, ha subratallat que l’arquebisbe salvadorenc era un “home de Déu, de pregària, d’obediència i amor per la gent. Va ser un bisbe fidel al magisteri”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!