El darrer Ple del Consell Comarcal del Vallès Oriental, que va tenir lloc el 27 de setembre, va aprovar declarar el santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós Bé Cultural d’interès Local. La iniciativa, gestionada per l’Ajuntament del Figaró-Montmany, té l’objectiu de protegir i conservar aquest conjunt històric que s’ha convertit en un punt de referència cultural, natural i espiritual per a tot el territori que l’envolta. 

La declaració de Bé Cultural d’Interès Local arriba l’any en què es commemora mig segle de presència benedictina femenina a l’ermita. Va ser l’any 1973 quan un grup de benedictines del monestir de Sant Pere de les Puel·les van fer-se càrrec del santuari, que s’havia quedat sense ermitans. Des d’aquell moment, fins a 19 monges han passat per Puiggraciós, i han tingut cura d’aquest espai. Per commemorar aquesta efemèride, l’Ajuntament del municipi ha organitzat un gran nombre d’activitats que duraran fins al setembre del 2024. 

L’aprovació de la declaració de protecció es notificarà a la parròquia Sant Genís de l’Ametlla del Vallès, al bisbat de Terrassa i a l’Ajuntament del Figaró-Montmany així com es comunicarà al Departament de Cultura de la Generalitat perquè en faci la inscripció en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!