El Sant Pare demana als cristians més "magnanimitat de cor"

El Papa ha dit aquest dijous que “el cor dels cristians és magnànim perquè és fill d’un pare que té un gran ànim i obre els braços per acollir tothom”. En l’homilia de la Missa matinal a la residència de Santa Marta, davant la presència de diversos sacerdots que celebraven 50 anys d’ordenació, Francesc ha destacat que el misteri de Déu és llum “per ser posada en un canelobre i, per tant, per il•luminar”.
Coincidint amb la festa de Sant Tomàs d’Aquino, patró de les escoles catòliques i doctor de l’Església, el pontífex ha recordat que “Jesús diu que se’ns donarà en la mesura en què donem”, i que “el cor cristià no es tanca mai en l’egoisme”. Finalment, el Sant Pare ha tingut un record per als preveres que perseveren en la seva vocació, amb els 50 anys de sacerdoci, i els ha agraït el seu servei a l’Església. Francesc encara ha assegurat que els preveres “necessiten la llum per oferir el seu servei amb el mateix cor obert”.
Francesc recorda el compromís de l’Església amb la defensa de la vida
El Sant Pare, d’altra banda, ha rebut aquest dijous, en audiències successives, el president de la República del Togo, Faure Esozima Da Simbe, el nunci apostòlic a l’Uruguai, George Paniculam, l’actor Leonardo Di Caprio i la cúpula del Comitè Nacional per a la Bioètica a Itàlia. En aquesta última trobada, el Sant Pare ha recordat “la sensibilitat que té l’Església davant la defensa de la vida, sobretot dels més febles”. El pontífex ha elogiat el Comitè Italià de Bioètica perquè, segons ha recordat, “sempre treballa per la vida des de la concepció fins a la mort natural i com una finalitat, no pas com un mitjà com tampoc amb objectius comercials o industrials”.
El Sant Pare també ha defensat “una investigació bioètica que, tot i que no és fàcil i no sempre genera una conclusió harmònica, ha de perdre la por davant de les diverses posicions i alhora sempre contribuint a la maduresa de la societat civil” davant la vida. En aquesta prioritat, Francesc ha situat també la lluita contra “la cultura del descartar, per exemple quan es tracten els embrions o les persones malaltes com una matèria d’ús científic”, i la defensa del medi ambient i la natura.
Presentat el missatge del Papa per a la Jornada Mundial del Malalt
“Confiar en Jesús misericordiós com Maria. Feu el que ell us digui!”. Aquest és el títol del missatge del Papa per a la 24a Jornada Mundial del Malalt, que s’ha presentat aquest dijous a l’Oficina de Premsa de la Santa Seu. El document, inspirat en la narració evangèlica de les Noces de Canà, subratlla que aquest any la jornada de l’11 de febrer se celebrarà de manera solemne a Terra Santa, concretament a Natzaret, amb una Eucaristia coincidint també amb la festa de la Mare de Déu de Lourdes. Francesc recorda que “és a la Terra de Jesús on el fill de Déu va iniciar la seva missió salvífica en favor dels pobres i oprimits”.
En el document, el Papa afirma que la malaltia, sobretot quan és greu, posa sempre en crisi l’existència i ens provoca grans interrogants. Francesc recorda que, “davant aquesta situació, la primera reacció pot ser de rebel•lia, de preguntar-se desesperadament per què passen aquestes coses i la fe se’ns posa a prova, alhora que revela la seva força positiva, no pas perquè faci desaparèixer el dolor o la malaltia, sinó perquè ens ofereix una clau per descobrir el sentit profund del que estem vivint, una via cap a una proximitat més gran a Jesús, que camina al nostre costat amb la creu”.
El Sant Pare, en el missatge, assegura també que una clau la trobem precisament en l’escena de les noces de Canà, “quan Maria planteja a Jesús un problema per als esposos i fa seva la dificultat per actuar amb discreció però ràpidament”. En aquesta línia, afegeix que “la figura maternal de Maria ens omple de confiança i ens obre a la gràcia de la misericòrdia de Crist, amb una intercessió que ens permet experimentar la consolació, ja que Maria és la mare consolada que consola els seus fills”.
Finalment, Francesc fa una crida a tots els creients perquè “facin de cada hospital o clínica un signe visible i un lloc que promogui la cultura de l’encontre i de la pau, on també l’experiència de la malaltia i el sofriment, juntament amb l’ajuda professional i fraterna, contribueixin a superar qualsevol límit o divisió”. A més, demana als qui estan al servei dels malals i dels qui pateixin que “estiguin estimulats per l’exemple de Maria, per descobrir l’alegria de la tendresa de Déu”.
Recta final de l’Any de la Vida Consagrada
Finalment destaquem que, des d’aquest dijous, es viu a Roma la setmana conclusiva de l’Any de la Vida Consagrada, en què es fa fins dimarts vinent un encontre internacional de totes les formes de vida consagrada amb el lema “Vida Consagrada en comunió”. La trobada compta amb la participació d’uns 6.000 consagrats i consagrades de tot el món. Aquest dijous a la tarda, s’ha fet una vetlla de pregària presidida per José Rodríguez Carvalho, secretari de la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica.
Aquest divendres, es viu una jornada comuna per reflexionar, entre tots els participants, sobre els elements essencials d’aquest estat de vida. Dissabte i diumenge, cada forma de vida consagrada es reuneix per desenvolupar un programa de trobada, tots agrupats per diversos accents segons els respectius carismes. Dilluns el papa Francesc rebrà els religiosos i religioses al matí, a l’Aula Pau VI, on també a les 6 de la tarda es farà un esdeveniment musical, dirigit per Marco Frisina. Finalment dimarts, festa de la Candelera i Jornada Mundial de la Vida Consagrada, els participants pelegrinaran a les basíliques majors de Sant Maria la Major i Sant Pau Extramurs i, a les 17.30 hores, se sumaran a l’Eucaristia de cloenda de l’Any de la Vida Consagrada, presidida pel Sant Pare a la Basílica de Sant Pere del Vaticà.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!