El Papa completa la seva estada a Armènia defensant "el respecte a les diferències religioses per conviure en pau"

El Papa ha completat aquest diumenge el viatge apostòlic de tres dies a Armènia. En el comiat, a l’aeroport de la capital, Erevan, Francesc ha escoltat un antic cant del considerat “primer país cristià”, en presència del president de la república, Serzh Sargsyan, del Catholicos Karekin II i dels bisbes catòlics armenis. Abans de la cerimònia institucional, el Sant Pare ha visitat el monestir de Khor Virap, que significa “presó en profunditat”. El Sant Pare ha deixat anar, al costat de Karekin II, un colom de pau als peus del Mont Ararat, on el primer evangelitzador Sant Gregori va ser empresonat en un pou pel Rei Tiridate III a finals del segle III en un moment en què el sobirà es va guarir per les pregàries de la seva víctima, fet que va donar pas a la seva conversió i a la declaració d’Armènia com nació cristiana. El monestir, destruït per un terratrèmol l’any 1679 i reconstruït després, és lloc de pelegrinatge des de tots els punts d’Armènia.

El bisbe de Roma i el seu germà ortodox armeni han signat també una declaració conjunta en què afirmen que “el respecte per les diferències religioses és condició necessària per a la pacífica convivència´”, alhora que constaten la seva solidaritat comuna davant “el drama de la persecució i la violència alimentades pel fonamentalisme”. En el document, els dos prelats recorden la immensa tragèdia que viuen el Pròxim Orient i moltes altres zones del món, amb “una gran quantiat de persones innocents assassinades, deportades o obligades a un dolorós i incert exili” a causa de “constants conflictes de base ètnica, política i religiosa”.

La declaració, en la mateixa línia, demana la pau a Nagorno-Karabakh, territori de conflicte en litigi entre Armènia i l’Azerbaijan i on “els cristians són cridats a impulsar camins de reconciliació”. Francesc i Karekin II demanen, a més, obrir els cors i les mans “a les víctimes de la guerra i del terrorisme, als refugiats i a les seves famílies”. Finalment, expressen la seva preocupació “per la crisi de la família en molts països”. L’escrit recorda que “l’Església apostòlica armènia i l’Església catòlica comparteixen la visió de la família basada en el matrimoni entès com un acte de gratuïtat i amor fidel entre un home i una dona”.

Participació en la Divina Litúrgia amb els germans ortodoxos

D’altra banda, al matí del mateix diumenge, el Papa ha expressat el seu desig “que l’Esperit Sant faci dels creients un sol cor i una sola ànima i que vingui a refundar en la unitat”. Ha estat en la seva salutació durant la Divina Litúrgia celebrada a la Plaça de Sant Tiridate d’Echmiadzin, seu del Catholicós d’Armènia, país que Francesc ha visitat aquests últims tres dies. En aquesta línia, el pontífex ha demanat “que l’Església Armènia camini en pau” i que “la comunió entre els cristians sigui plena”.

El bisbe de Roma ha dit que aquesta visita ha estat “inoblidable” i que l’havia desitjada molt. També ha agraït a Karekin II per haver-li obert les portes de casa aquests dies. “Ens hem trobat, ens hem abraçat fraternalment, hem resat junts i hem compartit els dons, les esperances i les preocupacions de l’Església de Crist, mentre sentim bategar el cor a l’uníson, una Església en la qual creiem i que sentim des de la unitat”. En aquesta emocionant i solemne cerimònia, el Sant Pare ha demanat que tots els creients “tinguin l’oïda oberta a les joves generacions, que anhelen un futur lliure de les divisions del passat”.


Igualment Francesc ha fet una crida perquè, “en aquest context, es difongui de nou una llum radiant, la de la fe, la llum de l’amor que perdona i reconcilia”. Finalment Papa Francesc ha demanat a Karekin II, patriarca suprem i Catholicós de tots els armenis, que el beneeixi en nom de Déu, a ell com a bisbe de Roma, a tota l’Església catòlica i a tot el camí cap a la unitat plena.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!