El Papa anima a "projectar llum als altres" i alerta contra "l'espiritualitat del mirall

Francesc ha alertat aquest dimarts contra el que ha qualificat de “l’espiritualitat del mirall”, és a dir, aquella actitud d’autoil•luminar-se i posar el gust de la fe només sobre un mateix. L’alternativa proposada no és altra que la d’abocar la sal i la llum sobre els altres i, per tant, ser Església en sortida. Concretament el Papa ha dit que “la bateria que dóna llum per al cristià és la pregària”. En l’homilia de la Missa a la Casa de Santa Marta, ha alertat davant el perill de “convertir-se en sal insípida” i de “la temptació de l’espiritualitat del mirall, la d’il•luminar-se un mateix i no transmetre aquesta llum als altres”.
El Sant Pare ha recordat que llum i sal són dos grans valors que són per als altres, i ha afegit que, perquè no s’acabi l’oli per encendre els llums, cal parlar amb Déu. Ha recordat que “es poden fer moltes coses, obres de misericòrdia i grans aportacions a l’Església, com ara una universitat o un hospital, i fins i tot es pot tenir dedicat un monument per aquests ajuts, però si no hi ha pregària, queda tot en la foscor”. El bisbe de Roma ha comentat que “la pregària autèntica, d’adoració al Pare i lloança a la trinitat amb la del cor, és l’oli i la bateria que dóna vida”. També ha recordat que “la sal és per donar-la, per condimentar la vida dels altres amb el missatge de l’evangeli”.
En la mateixa línia, el pontífex ha dit que cal preguntar-se fins quan poden durar la sal i la llum si seguim donant-les sense aturar-nos. Partint de la primera lectura del dia, sobre una vídua que confia en el profeta Elies perquè el seu oli no s’esgoti, el Papa ha fet una crida als creients perquè “projectin la llum sobre els altres i no sobre un mateix”. El Sant Pare ha conclòs que aquest “donar” ha de tenir també forma de “bones obres que fan resplendir la llum davant els homes i dones del món”, perquè hi vegin un creixement com a cristians.
Congrés Internacional sobre la Lepra, dijous i divendres a Roma
D’altra banda, la Sala de Premsa de la Santa Seu ha acollit aquest mateix dimarts la presentació al Congrés Internacional “Per una atenció holística de les persones afectades pel Morbo de Hansen, respectuosa de la seva dignitat. Les jornades estan organitzades pel Consell Pontifici per als Agents Sanitaris, amb les Fundacions “El Bon Samarità” i “Nippon” i en col•laboració, amb la Fundació “Raúl Follereau”, l’Orde de Malta i la “Sasakawa Memorial Health Foundation”.La trobada es farà dijous i divendres a l’Auditori “PareAgostinoTrapé “, de l’Institut patrístic Augustinianum de Roma. Participaran en l’esdeveniment unes 200 persones de molts països del món, entre ells una vintena de testimonis que han viscut el guariment, tots en preparació per al Jubileu dels Malalts i de les persones diversament hàbils, que tindrà lloc aquest diumenge a la plaça de Sant Pere.
El secretari del Pontifici Consell per als Agents Sanitaris, Jean-Marie Mupendawatu, ha lamentat, en la presentació, del congrés, que “encara avui, malauradament, els qui s’han guarit però estan ja marcats físicament per aquest mal són marginats i veuen negat el seu dret al treball, a la vida social i, en el cas dels més joves, a l’escolarització o a qualsevol oportunitat formativa”. El congrés està dedicat a la lepra, que continua presentant connotacions dramàtiques per als afectats encara que avui sigui una malaltia superable, informa en un comunicat el Consell Pontifici per als Agents Sanitaris.
Entre les enormes dificultats que han d’afrontar les prop de 200.000 persones afectades per la morbositat i un cop curades, es troben les vinculades als mites ia lespercepcions equivocades que causen prejudicis i marques socials que impedeixen als malalts la reintegració en el món del treball, de l’estudi i de la formació. Els desafiaments, en diversos camps, són augmentar la prevenció i la informació, reduir la càrrega de la malaltia, assistir els malalts i les seves famílies i aconseguir reintegrar-los a la societat.
Convocatòria de pregària per la pau per a aquest dimecres
També destaquem que, en el segon aniversari de la trobada de pregària per la pau convocada pel Papa Francesc al Vaticà, en què va estar acompanyatpel President israelià Shimon Peres i el palestí Abu Mazen per invocar el do de la pau, el Fòrum Internacional de l’Acció Catòlica, l’Acció Catòlica Italiana, l’Acció Catòlica Argentina i la Comissió Nacional de Justícia i Pau de la Conferència Episcopal Argentina proposen novament la iniciativa “Un minut per a la pau”. Acollint la invitació constant del Sant Pare a no cansar-se mai de pregar i treballar per la pau, les organitzacions promotores convoquen tot el món a aturar-se un minut,demà a la una del migdia, per resar per la pau des de la feina, pel carrer, a casa o des de qualsevol lloc.
A Roma seran presents, a l’audiència general dels dimecres a la Plaça de Sant Pere uns joves que representen simbòlicament tots els promotors i després, a la una del migdia a l’església romana de Sant Esperit,es farà una pregària presidida perRino Fisichella, president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització i Coordinador del Jubileu de la Misericòrdia.Aquest any es resarà per la pau però també per les víctimes dels conflictes, en particular pels refugiats, pels qui demanen asil i pels pròfugs que fugen de les guerres, per dir-los que no estan sols i per reafirmar el compromís d’acollida i solidaritat.
Missatge del Papa al Congrés Eucarístic Nacional de l’Argentina
I el Papa ha enviat un missatge, signat pel secretari d’Estat Pietro Parolin, als participants en el Congrés Eucarístic Nacional de l’Argentina, que es farà la setmana vinent a San Miguel de Tucumán. Francesc expressa el seu desig que els fidels argentins segueixin aprofundint en l’amor a l’Eucaristia, que defineix com “l’aliment quotidià que reforça la fe, alhora que nodreix la fraternitat i el compromís pels més necessitats”.
El pontífex també invoca per als congressites la protecció de la Mare de Déu de Luján, a la qual sempre ha tingut molta devoció. El Congrés Eucarístic de l’Argentina, entre el dijous 16 i el diumenge 19 de juny, tindrà com a lema “Jesucrist, Senyor de la història, tenim necessitat de tu”. El Papa enviarà com a representant el cardenal Giovanni Battista Re, prefecte emèrit de la Congregació per als Bisbes i president emèrit de la Pontifícia Comissió per a l’Amèrica Llatina.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts 7 de juny.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!