orgue japo

El nou orgue de la catedral de Lleida, que es va començar a instal·lar el 3 de maig passat, procedeix d’una institució cultural japonesa. Així ho ha anunciat el bisbat de Lleida, que a través d’un comunicat ha explicat com s’ha aconseguit aquest instrument, fins ara instal·lat a l’Ishibashi Memorial Hall de Tòquio. Com han explicat, l’orgue es podrà gaudir a la catedral de Lleida gràcies a la donació de la fundació japonesa Ueno-Gauken, que el va transportar a la capital del Segrià després d’un llarg viatge en vaixell des del Japó fins a Barcelona passant pel canal de Suez. 

Una donació que beneficia a tothom

Per ajudar a entendre el motiu pel qual la catedral de Lleida tindrà un instrument amb orígens japonesos (tot i que va ser construït el 1974 per la prestigiosa casa alemanya Klais Orgelbau), en el mateix comunicat el bisbat ha explicat tot el procés de l’obtenció de l’orgue: “Descartada la possibilitat d’encarregar un orgue nou pel seu elevat cost, calculat en prop de dos milions d’euros, es va iniciar el procés per trobar-ne un de segona mà que per les seves característiques s’ajustés a l’espai i a les condicions acústiques de la catedral”. 

D’aquesta manera, el 2022 el bisbat es va posar en contacte amb la Fundació Ueno Gauken, que tenia aquest orgue a l’Ishibashi Memorial Hall de Tòquio. Per motius relacionats amb la gestió, Ueno Gauken havia decidit vendre aquesta sala de concerts, i ja no necessitava un instrument d’aquestes dimensions. La companyia Klais, que va construir l’orgue, coneixedora de l’interès del bisbat per aconseguir-ne un, i de la voluntat de la fundació japonesa de cedir-lo gratuïtament amb la condició que el nou amo costegés els costos de desmuntatge, trasllat, muntatge i harmonització, va posar en contacte totes dues institucions.

Actualment els operaris de la companyia Klais s’encarreguen del procés de muntatge de l’orgue, que s’allargarà encara un mes, al final del qual encara s’haurà de dedicar un altre període d’un mes i mig per a l’afinació i harmonització. El majestuós instrument s’ubica sobre el portal de l’Evangeli, a l’esquerra de l’altar principal. S’espera que el nou orgue es pugui inaugurar el 29 de setembre, coincidint amb la festa de Sant Miquel. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!