«El gran paradigma de la catequesi són els adults»

La catequesi és una dimensió «en la pastoral d’una parròquia molt essencial», defensa Mn. Joan M. Amich Raurich (Girona, 1960) director del Secretariat Interdiocesà de Catequesi (SIC). El SIC és un dels organismes més antics de què es va dotar la Conferència Episcopal Tarraconense. Constituït el 1973, té l’objectiu principal de promoure i coordinar la pastoral catequètica a les diòcesis de Catalunya i les Illes.
Amich admet que abans la fe es transmetia a través de la família i la parròquia, que organitzava els continguts, «i això fa molts anys que ha canviat: la transmissió de la fe té dificultats des de l’àmbit familiar i social». «Ara a la catequesi li toca assumir un altre paper. Arriba molta gent que encara no té fe i, per tant, hi ha un període de primer anunci en què es tracta de provocar les ganes de seguir Jesucrist. Aquest primer pas no es pot donar per descomptat i és allò més nuclear que sustenta el cristianisme. La catequesi és la segona etapa en què la persona pot començar la iniciació cristiana», continua.
Pel que fa al col·lectiu de les persones catequistes valora: “Les mares, àvies i religioses que ajuden en aquesta feina d’educació i transmissió de la fe són una gran riquesa per a l’Església, tenen una sensibilitat molt especial. Hi ha catequistes homes, però hi ha una identificació visual segons la qual fer de catequista és una cosa de dones”.”El catequista té tendència a demanar concreció perquè està en primera línia de foc, amb els infants, adolescents i pares. Des del SIC intentem donar concreció però també fonamentació, situar el treball catequètic en la missió de l’Església i a partir d’aquí donar eines per treballar”, finalitza.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!