Mn. Gerard Soler

El 4 de març del 2021, Mn. Gerard Soler, rector de la parròquia de Santa Maria de Gardeny, va començar a emetre en directe cada dia el Rosari i les misses en castellà i català per Youtube. Soler va posar en marxa les retransmissions gràcies a l’ajuda d’un tècnic informàtic de Tarragona, que el va ajudar a connectar amb els feligresos d’arreu del món. El canal, que es diu Comunidad parroquial de Santa Maria de Gardeny, té més de 1.200 subscriptors i 1.600 vídeos, la majoria dels quals superen les 500 visites. En total, des de l’inici de les retransmissions, les misses de la parròquia les han vist més de 200.000 persones. Aquestes visualitzacions estan repartides en diferents punts del món, la majoria dels quals són d’Espanya (77.000), Mèxic (26.000), Estats Units (13.000), i Colòmbia (9.500), entre d’altres. 

“Quan celebro la missa, moltes vegades ni hi penso que estem sortint a l’aire”

Com va començar aquesta iniciativa? 

Tot va sorgir perquè un servidor tenia complex d’inferioritat, sentia parlar altres sacerdots que estaven presents a les xarxes socials, i em vaig adonar que havia de fer-hi alguna cosa. En aquell moment vaig comptar amb l’ajuda d’un tècnic de Tarragona, que ens havia col·locat els micros a la catedral i també a la meva parròquia, i em va instal·lar tot l’equip per poder retransmetre les misses en directe per Youtube. M’ho va posar tot molt fàcil, i vam començar així, humilment, perquè al final l’únic que faig és resar el Rosari i celebrar l’eucaristia. De fet, quan celebro la missa, moltes vegades ni hi penso que estem sortint a l’aire, i alguna vegada quan me n’adono, miro a la càmera, perquè sempre hi ha algú que em diu: “Mossèn, no ens mira mai!” Jo miro a la gent que hi ha a la parròquia normalment. La retransmissió és tan senzilla que a vegades ni t’adones que això està sortint, perquè només tenim una càmera al costat de l’altar, i res més. 

El sorprèn que les misses tinguin tantes visualitzacions?

Em sorprenc més els dies que a la parròquia hi ve poca gent i després quan entro al canal de Youtube veig que la missa l’han seguit 60 persones, a vegades fins i tot més de 500. En total, hem assolit 200.000 visualitzacions a les misses que emetem al canal, i després d’assolir aquesta xifra molts mitjans de comunicació es van posar en contacte amb mi per entrevistar-me. Per a mi no és res d’extraordinari, només procuro fer-ho bé, perquè tothom se senti acollit a la nostra comunitat.

“És una bona manera de servir-nos de la tècnica, amb l’objectiu de fer arribar la Paraula de Déu al màxim nombre de persones possible”

El segueixen feligresos d’altres països també?

Sí, i a vegades me n’oblido durant la missa, però sempre em quedo sorprès de veure que ens mira gent de l’altra banda del món, com per exemple dels Estats Units, de Mèxic, de Colòmbia, Itàlia, de tant països… qualsevol pot accedir a les nostres misses i rosaris. Jo ho veig com una bona manera de servir-nos de la tècnica, amb l’objectiu de fer arribar la Paraula de Déu al màxim nombre de persones possible. L’únic condicionant que tenim és que en tenir gent d’altres països, fem la missa un dia en català i un dia en castellà, i anem alternant. En algunes ocasions alguns feligresos de la parròquia que són migrants de Bolívia o de Colòmbia m’han demanat que recordi algun difunt del seu país durant l’eucaristia, i ells després han enviat el vídeo de la missa i de la pregària al seu país, perquè allí vegin que hem resat per aquesta persona. 

“En general, la gent està molt contenta, perquè les persones grans que no poden venir a missa em poden veure per internet”

Què en pensa el seu entorn d’aquesta iniciativa?

En general, la gent està molt contenta, perquè les persones grans que no poden venir a missa em poden veure per internet. És cert que algunes televisions també emeten la missa els diumenges, però als feligresos de la parròquia els agrada veure el seu rector, perquè em coneixen. Després em diuen que m’han vist per Youtube, i per a ells és més personal i proper. A la parròquia cada setmana en faig propaganda, tenim uns tríptics on anunciem el nostre canal de Youtube, i també aconsello als que són més grans que busquin l’ajuda dels joves perquè puguin veure la missa per internet, ja sigui des de l’ordinador o bé connectant el Youtube a la televisió. Pel que fa als altres sacerdots, no m’han comentat res al respecte, però els que s’ho estiguin plantejant, jo els animaria a fer-ho, ja que fins i tot és una ajuda per al mossèn, perquè t’ajuda a preparar-te l’homilia cada dia.

En un futur té pensat gravar altres tipus de continguts al canal, com xerrades o presentacions de llibres?

De moment, a la parròquia no he pensat fer res més del que ja estic fent. Però el meu desig és continuar, fins on arribem, perquè no soc jove tampoc, i a vegades un ha d’acceptar la realitat. D’altra banda, en ser també el capellà de l’oratori de la Mare de Déu de l’Acadèmia, allà hi tinc una càmera per gravar algunes celebracions, i sempre dic als feligresos i als grups de joves que la poden utilitzar per emetre alguna conferència. Si m’avisen, jo ho comunico al tècnic i ell els envia l’enllaç perquè ho puguin penjar a la xarxa. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!