Crida del Papa al "diàleg interreligiós d'homes i dones junts"

El Papa ha tornat a fer aquest divendres una crida al diàleg interreligiós a tots els nivells. Ha estat aquesta vegada en reunir-se amb l’Assemblea del Pontifici Consell que es dedica a aquest àmbit, per situar aquest diàleg en el context de l’exaltació i la defensa de la dona, amb la mateixa dignitat que l’home encara que biològicament sigui diferent. Ha rebut els participants en la Plenària del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós, amb els quals ha destacat i ha elogiat el tema tractat, que és «el paper de la dona en l’educació per a la fraternitat universal». Francesc ha explicat que «hi ha un debat molt enriquidor sobre aquest tema, que és de vital importància per al camí de la humanitat cap a la fraternitat i la pau, un camí encara sense completar i marcat per dificultats i obstacles» . Valorar el paper de la dona, educar la fraternitat i dialogar són tres aspectes i exhortacions que ha volgut subratllar avui també el bisbe de Roma, per lamentar que “les dones i els menors siguin sovint víctimes de la violència i de l’odi, una violència cega que impedeix que la dona es desenvolupi en comunió d’intencions i d’acció amb l’home, des de la seva missió d’educadora i de forma serena i eficaç”.
Després de reflexionar sobre la necessitat de “valorar el paper de la dona, educar la fraternitat i dialogar”, el Sant Pare ha lligat la feminitat a una fraternitat basada en l’amor universal. “Les dones, lligades íntimament al misteri de la vida, poden fer molt per promoure l’esperit de fraternitat, amb la seva atenció a la preservació de la vida i amb la seva convicció que l’amor és l’única força que pot convertir el món en més habitable per a tothom”, ha assegurat. El pontífex ha fet també una crida a un diàleg interreligiós integral en què homes i dones, amb creients de totes les confessions, es trobin junts.
En un altre moment, ha precisat que “moltes dones estan ben preparades per afrontar encontres de diàleg interreligiós als més alts nivells, i no més per la part catòlica, cosa que significa que la contribució femenina no està limitada als temes seus o a trobades només entre dones, perquè el diàleg és un camí que dona i home han de completar junts”. El Sant Pare ha agraït la feina dels membres, consultors i col•laboradors del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós, i els ha agraït que desenvolupin un servei que ha qualificat de “preciós”. En aquesta línia, els ha desitjat que segueixin teixint la delicada tela del diàleg amb tots els «buscadors de Déu» i amb tots els homes i dones de bona voluntat.
“Pregària, paciència i esperança davant la tristor”
D’altra banda, el Papa ha dit aquest mateix divendres al matí que, “en els moments pitjors de tristesa i de dolor, fins i tot davant els insults, cal triar el camí de la pregària, de la paciència i de l’esperança en Déu, sense caure en l’engany de la vanitat”. En l’homilia de la Missa a la Casa de Santa Marta, Francesc ha recordat la història normal d’un sogre i la seva jove, per explicar que el pare de Tobit es queda cec mentre la seva dona, Sara, havia estat acusada en el passat de ser responsable de la mort d’alguns homes. El Sant Pare ha explicat que aquest passatge de l’Antic Testament “ens ensenya com el Senyor porta endavant la història i la vida de les persones, també la nostra”, com Tobit i Sara, que “van viure moments dolents de persecució i menyspreu, però també altres bons”.
El pontífex ha comentat que, després, hi ha també els moments bonics en aquesta història. El Papa, això sí, ha aclarit que no es tracta del “final feliç” d’una novel•la. El bisbe de Roma ha animat tots els creients a “preguntar-se si, en les diverses vicissituds de la vida, cadascú és capaç de discernir allò que passa en la pròpia ànima, comprenent que els moments greus són la creu”, i que cal “resar, tenir paciència i mostrar una miqueta d’esperança”. Ha posat també l’exemple de Sara per recordar que, “amb el discerniment, podem comprendre el valor de la vida i que no ens la podem treure nosaltres mateixos”. Francesc ha invitat tothom a rellegir els fragments bíblics que l’Església proposa per a la litúrgia d’avui. Finalment el pontífex ha defensat que s’agraeixi al Senyor la “salvació que ens concedeix”.
Inauguració de la nova seu romana de Scholas Occurrentes
Encara destaquem que el Papa ha estat aquest divendres a la tarda al Palau de Sant Calixte de Roma, on ha inaugurat la nova seu romana de Scholas Occurrentes, organisme educatiu fundat a Buenos Aires quan l’actual pontífex era arquebisbe de Buenos Aires. Francesc ha elogiat una vegada més la important missió dels educadors que impulsen les activitats de l’entitat, que potencia els valors de l’esport al servei del creixement humà i espiritual de la persona.
I d’altra banda, també destaquem que el Sant Pare qualifica de “greu acte de violència sense sentit” l’atemptat de dimecres a Teheran. En un telegrama signat pel secretari d’Estat Pietro Parolin, el pontífex assegura que prega per les víctimes d’un crim que també defineix amb la paraula “bàrbar”, alhora que expressa la seva “proximitat amb els familiars de les víctimes i amb tot el poble iranià”. Finalment recordem que, aquest dissabte, el Sant Pare realitzarà, a les 10.00 hores, una visita oficial al Palau del Quirinal, la seu de la Presidència de la República italiana. Amb aquest gest, el bisbe de Roma torna la visita del president Sergio Mattarella ara fa dos anys al Vaticà.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 9 de juny.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!