Construïm ponts o aixequem murs?

No és gens fàcil introduir-se en el tema del consumisme quan ja se n’ha parlat tant i més si tota la mercaderia s’ha posat dins d’un mateix sac, sense destriar-ne els seus usos i abusos. Però, em sembla important reconèixer que, per a molts, el consumisme és la febre del nostre temps i que es manté impassible dècada rere dècada, i ferint d’ala totes les generacions, des de les més majors fins a les més joves. Déu ens vol més lliures!

“El consumisme travessa la lògica íntima de la producció, ens fa l’ullet des de la publicitat que tothora ens espia i acaba niant com un culte de salvació en el fons del cor”

Es diu que el consumisme travessa la lògica íntima de la producció, ens fa l’ullet des de la publicitat que tothora ens espia i acaba niant com un culte de salvació en el fons del cor. Un fenomen com aquest no deixa d’incidir sobre els sentits, la ment i el cor dels individus. Aquest és l’auditori que respon com ho feren els qui escoltaven el discurs de Pau a l’areòpag d’Atenes, on la resposta va ser un somriure sarcàstic, propi dels qui pensen «mireu què és capaç de dir!», o l’altra, tant indiferent com definitiva: «Ja t’escoltarem un altre dia!» No ens quedem així, construïm ponts de proximitat!

No podem negar que també hi ha un altre auditori, tot i que més reduït. Noms concrets, fàcils d’identificar i uns pocs més. Que bé si sortíssim de l’anonimat i ens donéssim a conèixer més! Contagiar el goig que dona seguir Jesús i gaudir del caliu de comunitat de forma senzilla. El goig de comptar amb veritables amics i amb una família «petita església domèstica» que dedica temps a crear vincles i no l’ofega l’ansietat consumista que divideix i degrada.

Què som, nosaltres, sinó els qui hem rebut un anunci joiós i que ens atrevim a deixar-nos transformar per ell? Què és, l’Església, sinó aquest petit reducte que no vol deixar per demà l’avui de Déu, la Paraula que cada moment ens convida a no malversar la gràcia rebuda? Jesús fa una declaració de principis, proposa amb l’Evangeli una nova escala de valors i la posa sobre la taula de les nostres discussions i dels nostres negocis per transformar-ho en allò que ens pot ajudar a seguir-lo.

Sebastià Taltavull Anglada
Bisbe auxiliar de Barcelona
Administrador apostòlic de Mallorca

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!