Cervera s’ha convertit en l’epicentre de l’esdeveniment anual més important de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG): l’Assemblea General Ordinària, el màxim òrgan de decisió de l’entitat. Prop de 700 joves d’arreu de Catalunya que fan de caps (monitors i monitores voluntàries) han assistit aquest diumenge, 19 de novembre, al Gran Teatre de la Passió per participar en el plenari. 

Enguany, l’Assemblea ha dut per lema “Fem-ho possible!”, una reivindicació al jovent implicat que educa de forma voluntària tots els dies de l’any. El lema també és una crida a facilitar les tasques del voluntariat davant de la crisi social que assetja el col·lectiu, destacant la precarietat juvenil, els problemes de salut mental i l’auge de l’extrema dreta.

La Taula Executiva s’ha dirigit al plenari per posar en valor la implicació i el compromís dels i les caps que conformen el moviment. “La radicalitat dels canvis socials, econòmics i ambientals dels darrers anys ens han convertit en una generació marcada per les crisis”, han recalcat. I han afegit: “Continuem persistint i resistint, seguim fent cau, campaments, formacions, reunions i trobades.” També han fet referència en l’impacte en el territori: “Aquestes crisis són el resultat d’aplicar un sistema que ni ens agrada, ni funciona, que destrueix el territori amb falses promeses de futur emparat per administracions que promouen macroprojectes i restringeixen les activitats al medi natural.” 

Tenint en compte el context, l’entitat encara el nou curs posant el benestar de les persones al centre, incidint políticament i treballant per una gestió del dia a dia de l’entitat més àgil, fàcil i sostenible per als i les voluntàries. Així, el pressupost i el programa de curs 2023-2024 aprovat per l’assemblea se centra en la posada en marxa d’un pla de benestar, a treballar les línies de l’Economia Social i Solidària, a desplegar la perspectiva feminista interseccional a tota l’entitat, i al desenvolupament del projecte de transformació digital, entre altres.

Durant l’assemblea s’ha rebutjat la violència, els discursos d’odi i la discriminació

L’assemblea també ha estat un espai de denúncia i rebuig públic cap la violència, els discursos d’odi i la discriminació. “No podem obviar la crueltat que s’està desencadenant en moltes parts del món, avui de manera dramàtica a la franja de Gaza”, ha remarcat la Taula Executiva. L’entitat ha denunciat que la vida de la població civil palestina, especialment la de milers d’infants, s’està convertint en un dany col·lateral de la violència amb total impunitat. “Exigim un alto el foc immediat”, ha puntualitzat la Taula. 

Els parlaments s’han fet durant l’acte públic, en el qual han assistit diverses personalitats polítiques i de l’entorn associatiu, com el conseller del Departament de Drets Socials, Carles Campuzano, i el paer en cap de Cervera, Jan Pomés. A més de les intervencions institucionals, l’assemblea ha comptat amb la ponència d’Aïda Fontova en representació del Grup Alba, una organització de gestió ètica, solidària i participativa que agrupa diverses entitats d’economia social.

Fontova ha fet referència a la salut mental i l’atenció a la diversitat en el sector de l’educació en el lleure: “Una cosa que vaig aprendre al cau és que hi ha espais empàtics i respectuosos, i ho hem dit sempre: el lleure és un dret que hem de garantir a tothom, el lleure és important i el lleure canvia el món.” Fontova ha reivindicat la necessitat d’acompanyar els infants i joves “des del costat, entenent que el camí és més fàcil i enriquidor si es fa acompanyat”. 

El conseller també s’ha dirigit al plenari per fer valdre l’impacte positiu que l’escoltisme i el guiatge té arreu del territori. Ha parlat de la importància de ser referents lingüístics, del repte de la inclusió i de l’urgència dels locals dignes. També ha remarcat la necessitat d’estendre l’escoltisme i el guiatge a aquelles parts del territori on encara no hi té presència. “Quan diem que volem fer reconeixement de l’educació en el lleure és perquè és el país que volem i el país que necessitem per afrontar els monstres”, ha explicat Campuzano. I ha conclós: “Amb la voluntat, l’esforç i l’esperança de construir un espai millor només així ho farem possible.”

Seguint la nova estructura organitzativa aprovada a l’Assemblea General del 2022, els assistents han aprovat les candidatures dels nous càrrecs de la Taula Exectiva. Sandra Ceballos, que ja forma part de la Taula i que fins ara ocupava el càrrec de coordinadora general de relacions de MEG, ha estat elegida com a responsable pedagògica general. Pel que fa a les noves incorporacions, Camila Feixas forma parella amb Ceballos com a responsable pedagògica general de l’entitat; Gerard Puig és el nou secretari general i Àlex Viyuela entra a la junta com a director de l’Escola de Formació de MEG. Aquests nous càrrecs s’uneixen als vigents: Maria Vilàs, comissària general, i Marc Garcia, administrador general. 

Amb motiu de la celebració de l’Assemblea, s’ha habilitat al vestíbul del Gran Teatre de la Passió l’exposició “Estenem la resposta: el feminisme davant l’extrema dreta”, creada pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya en col·laboració amb col·lectius feministes d’arreu del territori. L’exposició visibilitza les respostes que neixen des del feminisme organitzat per a una societat més plural i inclusiva.

Cada any, MEG celebra la seva Assemblea General en una de les vuit demarcacions territorials en què es divideix l’entitat arreu de Catalunya. Enguany, és el torn de la Demarcació Nord-Occidental, que agrupa 18 dels 150 agrupaments escoltes i guies de MEG a les comarques de Ponent, Pirineu i la Franja, on hi participen 1.250 infants i joves i prop de 350 voluntaris i voluntàries que fan de caps, formadores i responsables associatives. Cervera, municipi acollidor de l’Assemblea, compta amb l’Agrupament Escolta i Guia Coll de les Savines que educa infants i joves des del 1972.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!