A l’encontre de sant Ignasi

El 31 de juliol s’acaba el primer Any Jubilar dedicat als pelegrins del Camí Ignasià, des de Loiola fins a Manresa. Ha estat un any intens que ha acomplert l’objectiu marcat. Així ho explica a Catalunya Cristiana Josep Lluís Iriberri, s.j., director de l’Oficina del Pelegrí del Camí Ignasià: «La idea era poder començar a treballar d’una forma oficial i reconeguda el Camí Ignasià. El fet de començar des de zero i, sobretot, “sense miracles”, sense cap fet extraordinari que cridi l’atenció, és un repte molt difícil.»
L’any 2012 va marcar «el bateig de foc» d’aquest camí. Després de tres anys funcionant, feia falta un any jubilar on poder «celebrar i obtenir un reconeixement per poder consolidar el camí de cara als 500 anys de la conversió i peregrinació d’Ignasi». És a dir, que s’ha posat la primera pedra per viure «sense estar-se de res» el proper any jubilar del 31 de juliol del 2021 fins al 31 de juliol del 2022.
La peregrinació ignasiana ofereix reviure un procés espiritual. Com apunta el director de l’Oficina del Pelegrí, «la identitat d’aquest recorregut es fonamenta en la història d’Ignasi: la vida i la transformació d’una persona, la seva conversió personal. Estem parlant d’una persona “normal”. El que caracteritza aquesta peregrinació és entrar dins la història mateix, encarnar la seva espiritualitat pels llocs on ell va passar. Que s’encarni el que has llegit, sentit o, fins i tot notat… en entrar en contacte amb aquesta persona descobreixes que Ignasi era pecador com tots, i que es va obrir a Déu i va viure aquesta transformació personal».
En aquests anys més de mil pelegrins han recorregut el Camí Ignasià. Segons les darreres dades un 58,1% provenen d’Espanya i un 41,9% de la resta del món. La majoria dels pelegrins vénen d’ambients ignasians i jesuïtes, i ja emprenen el camí amb un bagatge important que els serà de gran ajuda, perquè aquesta experiència suposa una «forta immersió ignasiana», apunta Iriberri.
El Camí Ignasià té la virtut o l’inconvenient, segons ens ho mirem, que està gairebé per estrenar. Vol dir que, per exemple, no hi ha encara prou allotjaments per als pelegrins, a diferència del Camí Francès del Camí de Sant Jaume, on a cada passa podem ensopegar albergs. Això sí, està perfectament senyalitzat… El camí complet són 650 quilòmetres repartits en 27 etapes, que ens permeten realitzar un recorregut interior. Quatre setmanes de peregrinació que coincideixen amb l’experiència i el procés dels exercicis espirituals.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!