Violència sexual contra les dones immigrants

Se’l coneix com “la Bèstia”. És el tren que recorre Mèxic de nord a sud. Al sostre dels vagons hi pugen homes, dones i nenes per fugir de la misèria i arribar a la frontera amb els Estats Units. Al llarg d’un trajecte de 2.600 quilòmetres s’hi troben gairebé tots els horros de la humanitat: violacions, segrestos, assassinats, baralles, droga i bandes organitzades.

Mentre milers de migrants creuen Mèxic jugant-se la pell, a l’altra punta del món les condicions dels immigrants també són difícils. A Ourense, una noia d’origen rus de 52 anys va ser agredida sexualment per dos encaputxats el març del 2013. Portava sis anys vivint a Espanya i estava casada amb un espanyol però encara no tenia els papers en ordre. Va haver d’anar a l’hospital perquè l’agressió li havia provocat una ferida i sagnava copiosament.

Poc després li va arribar una factura de 893 euros perquè l’atenció sanitària ja no cobreix els immigrants sense papers. Quan va denunciar la violació a la policia no la van creure i van imputar-li un delicte de fals testimoni. A més, uns dies després va ser detinguda per la policia i enviada al CIE (centre d’internament d’estrangers) de Madrid per tal de ser retornada al seu país. Finalment, gràcies a la Fundació Aspacia, va ser alliberada i la seva violació està sent investigada.

Aquestes dues històries tenen un nexe en comú: dones que emigren i que pateixen violència física i sexual. Migració i violència sexual són fenòmens estretament lligats. Aquest és el tema d’anàlisi del quadern de Cristianisme i Justícia Atrapades als llimbs: dones, migracions i violència sexual, escrit per la periodista Sònia Herrera. Aquest estudi va ser presentat a Barcelona el divendres 4 d’abril a la seu de la Fundació Migra Studium que impulsen els Jesuïtes. Aquest quadern pretén treure a la llum “una realitat que sovint queda amagada”, en paraules del jesuïta Quim Pons.

Podeu descarregar-vos l’article en PDF

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!