Víctimes i presos d'ETA

L’Institut Català Internacional per la Pau ha auspiciat la presentació a Barcelona d’un llibre pioner sobre les trobades restauratives entre ex membres de la banda terrorista ETA i les seves víctimes. Es titula Los ojos del otro (Sal Terrae) i ha estat coordinat per l’advocada i mediadora Esther Pascual. L’objectiu d’aquesta experiència, demanada pels mateixos presos dissidents d’ETA i recolzada pel Govern del País Basc, ha estat “la disminució o superació del dolor i del patiment dels qui han patit delictes greus amb pèrdues irreparables i dels qui els han comès; per posar graons a una construcció sòlida de la pau”, segons ha explicat Pascual. El resultat ha estat realment positiu i els 14 encontres promoguts entre víctimes i victimaris, entre l’any 2011 i 2012, han estat plenament reeixits. Ara que el govern central ha “boicotejat” aquest projecte pioner de justícia restaurativa els protagonistes han volgut donar testimoni de l’experiència amb la publicació del llibre.

La presentació del llibre ha comptat amb la presència destacada de dues de les víctimes que han particicpat en aquestes trobades. Especialment emotiu ha estat el testimoni de Maixabel Lasa, vídua de Juan Maria Jauregui, assassinat l’any 2000 per ETA. “Tothom es mereix una segona oportunitat -ha dit Lasa-. Personalment pensava que la trobada no m’aportaria gran cosa, però no ha estat així. Vaig veure que ell estava realment penedit, que s’avergonyia del que havia fet i que tenia l’autoestima sota mínims. Després de tres hores de trobada amb Luis Carrasco, vaig sortir d’allà amb una gran pau interior.”

Precisament Luis Carrasco, exmembre d’ETA empresonat a Nanclares de Oca, havia estat també convidat a l’acte de presentació del llibre a Barcelona. Hauria estat la primera vegada que víctima i agressor haurien estat cara a cara després de la trobada que van tenir l’any 2011. El permís aprovat pel jutge, però, tenia un condicionant que podria anar en contra del procés del mateix pres. Rafael Grasa, president de l’Institut Català Internacional per la Pau, ha declarat que s’ha estat molt a prop d’aquest cara a cara històric. “Algun dia veurem víctima i victimari en una mateixa taula. I això marcarà un abans i un després.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!