El dijous 8 de setembre tindrà lloc, de 9.00 a 18.00, a la Sala Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) la jornada Clotet 200 anys. Jornada Científica per commemorar el bicentenari del naixement de Jaume Clotet, impulsor de la llengua de signes catalana. Organitzada pel Grup de Recerca Traducció Audiovisual, Comunicació i Territori (TRACTE) de la UVic-UCC, la jornada compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vic i l’Associació de Sords de Vic i Comarca.

Cofundador i secretari general de l’orde del claretians (1888-1891), Jaume Clotet va ser un sacerdot nascut a Manresa que va escriure els primers llibres al segle XIX en què es donaven indicacions sobre com ensenyar la catequesi als nens sords en llengua de signes. La seva obra es va editar a Vic. A la jornada es comptarà amb la presència de diferents acadèmics de Catalunya i també de Mèxic, on hi ha un centre educatiu per a alumnes sords amb el nom de Clotet. A més, hi haurà religiosos de l’orde dels claretians, professors i membres de la comunitat sorda. 

La commemoració del bicentenari de Jaume Clotet no és, només, un acte erudit tancat dins de la bombolla universitària. Aquesta jornada, organitzada en el marc d’activitats de rellevància científica o humanística, té com a missió acostar la ciència a la societat. La jornada s’obre al conjunt de les persones sordes signants d’Osona, en particular, i de tot Catalunya, i a totes aquelles persones interessades en la llengua de signes catalana en general.

Jaume Clotet va voler aprendre la llengua de signes i va començar la catequesi per a infants sords a Vic

Aquesta jornada té un doble interès (local i internacional) amb un lligam evident sobretot amb la ciutat de Vic, però també amb altres localitats de Catalunya. De fet, l’interès de Jaume Clotet per la comunicació de les persones sordes va començar l’any 1848 al poble de Civit quan un pare volia que confessés el seu fill sord perquè pogués rebre el sagrament de la comunió.

En adonar-se que el fill es comunicava amb el pare amb signes, Clotet va voler aprendre la llengua de signes, que en aquella època no tenia cap reconeixement de la societat ni tampoc lingüístic. Clotet va aprendre la comunicació gestual bàsica aprofitant la convalescència per una operació de genoll el 1850 i des d’aleshores va començar la catequesi per a nens i nenes sords a Vic.

La jornada, accessible per a persones sordes amb subtitulació i llengua de signes, serà gratuïta i de lliure accés. L’obertura anirà a càrrec del secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Dr. Francesc Xavier Vila; la regidora de Cultura i Promoció de l’Ajuntament de Vic,Bet Piella, i el vicerector de Relacions Internacionals de la UVic-UCC, Dr. Josep Bau. Hi haurà ponències, taules rodones, debats, documentals, etc.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!