Urgelia Sacra, denominació del projecte Catalonia Sacra al bisbat d’Urgell, s’estrena a Andorra el dissabte 20 d’abril. L’arquitecte Antoni Pol serà el ponent de la primera activitat al Principat: una visita guiada especial al santuari de Meritxell. Catalonia Sacra és una iniciativa conjunta dels deu bisbats amb seu a Catalunya que vol donar a conèixer i posar el valor el patrimoni cultural d’arrel religiosa.

Entre les seves activitats, hi ha una agenda cultural setmanal amb visites, itineraris, conferències… per conèixer esglésies, santuaris, ermites i patrimoni immaterial que, ara, arriba a Andorra. La visita Meritxell i l’arquitectura del seu temps començarà a les 11.00, té un preu de vuit euros i la inscripció per participar-hi s’ha de fer en línia.

Les primeres notícies que tenim de l’església de Meritxell daten de l’any 1176. El temple romànic va ser totalment reformat en el segle XVII i va perdurar sense gaires alteracions fins al 1972, en què un terrible incendi va destruir totalment el santuari. Al seu costat, el 1976, es va inaugurar un nou temple, obra de l’arquitecte Ricard Bofill. L’any 1994 la vella església cremada va ser rehabilitada com a espai per acollir l’exposició Meritxell memòria.

El nou santuari és una construcció eclèctica. L’edifici intenta integrar el paisatge amb l’arquitectura a través de grans finestrals que permeten veure l’espai exterior. En projectar el nou santuari, Bofill va voler reflectir-hi alguns elements simbòlics. Amb el sol incrustat damunt l’altar, va voler significar el nom de Meritxell, amb les dues naus que es creuen.

En l’incendi també es va cremar la imatge de la Mare de Déu de Meritxell, una talla romànica del segle XII. En construir el nou santuari, es va fer una reproducció que es troba al seu interior.

Antoni Pol és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Ha estat assessor de la Conselleria de Serveis Públics del Govern d’Andorra i assessor del Comú de Canillo. Ha exercit de degà i fundador del Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra entre el 1988 i el 1993 i entre el 2004 i el 2006.

Més informació i inscripció: https://www.cataloniasacra.cat/agenda/detall/info/763

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!