Quantes parròquies, pobles i ciutats han solemnitzat i solemnitzen encara les seves festes religioses amb els cants litúrgics a l’eucaristia interpretant la Missa Pontificalis de Lorenzo Perosi!

Que aquesta composició polifònica continua vigent ho palesa el fet que més de 200 cantaires de tota l’arxidiòcesi de Tarragona van voler commemorar a la catedral, diumenge 30 d’abril, el 150è aniversari del naixement de Lorenzo Perosi, sacerdot i músic universal que va dirigir el Cor de la Capella Sixtina del Vaticà durant més de 40 anys.

Es va fer coincidir  amb el IV Diumenge de Pasqua, dit també del Bon Pastor, en una trobada organitzada pel Secretariat de Música Sacra de Tarragona. La solemne eucaristia  va estar presidida per l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, i els cors dirigits per Mons. Valentí Miserachs, qui fou mestre de capella de la basílica de Santa Maria la Major de Roma i director de l’Institut Pontifici de Música Sacra entre 1995 i 2012.

Hi van participar la Schola Cantorum de la Selva del Camp, la Schola Cantorum dels Amics de la Catedral, els cors Nova Unió de Vila-seca, Augusta de Tarragona, Noves Veus de Vinyols i els Arcs i els cors parroquials de l’Albi, les Borges del Camp, Cervià de les Garrigues, Sant Pau de Tarragona i la Riera de Gaià. Acompanyats musicalment pel grup de metall dirigit per Jordi Masip i a l’orgue amb el mestre Jordi Vergés.

Foto: Joan Boronat

Es va cantar la Missa Pontificalis de  Perosi i, al final, el Magníficat del mateix autor. En el decurs de la litúrgia es va interpretar Crist ha ressuscitat; Matí de Pasqua Florida, de Mons. Miquel Barbarà; Al·leluia, tots esperem, del P. Ireneu Segarra; i O Fili et Filiae, de Mons. Valentí Miserachs. El salm El Senyor és el meu Pastor s’interpretà amb la música del P. Gregori Estrada, mentre que Al·leluia es va cantar en dues versions: la gregoriana i la de Valentí Miserachs. El Regina Coeli, també en gregorià.

En l’homilia, l’arquebisbe Planellas va referir-se a la Jornada Mundial de les Vocacions i a l’efemèride del 150è aniversari de Lorenzo Perosi, “el compositor que es va inspirar en la música sacra per treure el millor d’ell mateix, com nosaltres ho hem de fer en la nostra vocació”.

L’èxit musical obtingut en la litúrgia ha estat notable. Valentí Miserachs valorava molt positivament l’esforç dels cantaires “en una interpretació conjunta de molt mèrit i que m’honora haver pogut dirigir”.

JOAN PLANELLAS

“El compositor Perosi es va inspirar en la música sacra per treure el millor d’ell mateix, com nosaltres ho hem de fer en la nostra vocació”

Per la seva part, Mn. Jaume Gené, director del Secretariat de Música Sacra a Tarragona, es manifestà molt satisfet d’aquesta trobada tot avançant que “es repetirà el 2025, any jubilar”. Afegí que “val la pena que prenguem avui aquesta experiència cap a casa, als nostres pobles i ciutats; continuem cantant, comuniquem-ho per tal que siguin molts els qui puguin tastar i experimentar allò que creiem, amb la música i el cant”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!