“La Bíblia permet moltes lectures; cal que el seu missatge sigui tangible al lector del segle XXI. Els autors d’aquesta nova sèrie de llibres defensen les seves teories amb contundència. Un dels nostres objectius és que puguin generar debat públic”, ha manifestat Anna Punsoda, directora de la sèrie “Assaltar la Bíblia”, de Fragmenta Editorial. A l’acte de presentació dels volums, que ha tingut lloc el 28 de març a la Llibreria Ona, de Barcelona, Punsoda també ha posat en relleu que “la nostra intenció és oferir llibres d’assaig sobre temes actuals a través de la relectura de passatges bíblics cèlebres”.

Ignasi Moreta, director de Fragmenta Editorial, ha reivindicat en veu alta el gènere del assaig en llengua catalana, perquè “no té encara la rellevància que hauria de tenir a casa nostra”. I ha afegit que, amb aquests nous llibres, “volem analitzar el llegat de les tradicions religioses i preguntar-nos si continuen sent útils avui dia per reflexionar sobre la condició humana”.

Està previst que anualment es publiquin quatre títols d’aquesta sèrie

Els quatre primers títols de la sèrie “Assaltar la Bíblia” són Breu història del mandat, de Borja Bagunyà; Dominaràs la terra, de Pilar Codony; De la nuesa, de Víctor Pérez i Flores, i Poder i desig, d’Anna Pazos. Les il·lustracions dels volums són obra d’Àfrica Fanlo.

Partint de l’episodi del sacrifici d’Isaac, l’escriptor i professor Borja Bagunyà aprofundeix en els lligams entre la realitat i la consciència i els mecanismes que l’ésser humà ha creat per orientar la seva acció. 

A partir del segon relat de la Creació, Pilar Codony, que compatibilitza la veterinària i l’escriptura, es pregunta què ha suposat per a la humanitat el domini masculí del món i quin paper hi han jugat la tradició judeocristiana i la modernitat.

El filòsof i dinamitzador cultural Víctor Pérez i Flores se centra en el significat dels tres cossos nus (una balladora, un jove que fuig quan capturen Jesús i un endimoniat) que apareixen a l’evangeli de sant Marc.

Finalment, l’escriptora i documentalista Anna Pazos estudia les relacions entre poder i desig arran de l’arribada a Egipte del patriarca Josep. Adverteix del perill dels automatismes ideològics abans que les persones puguem elaborar un diàleg interior.

“Amb un estil fresc i amb una mirada humanista i transversal, tenim el convenciment que els textos clàssics són una gran eina per rellegir la tradició des de la cultura contemporània”, ha assenyalat Anna Punsoda. Així mateix, ha anunciat la publicació de quatre llibres l’any dins d’aquesta sèrie. Fragmenta té, dins de la seva col·lecció Assaig, altres sèries, com ara “Converses” o “Pecats Capitals”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!