La realitat que acompanya Càritas té rostre de dona. Segons les últimes dades, Càritas va acompanyar el 2021 a Espanya més de 13.384 dones en 28 programes específics relacionats amb la dona.

Una de cada quatre dones ateses en aquests projectes (3.500) eren víctimes de violència o estaven en contextos de prostitució.

En els darrers anys s’ha produït un augment en el nombre de dones en situació de sense llar

Aquesta realitat, un 20% de dones davant del 80% d’homes, ha obligat les Càritas diocesanes a incrementar els recursos.

Una altra xifra a destacar és que el 64% de les persones acompanyades en els programes de feina són dones. Com explica la responsable dels programes Dona, Tràfic i Prostitució de Càritas espanyola, Noelia de Pablo, comenta que “aquesta tendència es manté al llarg dels anys, fruit de les múltiples barreres i obstacles que afronten les dones a l’hora d’accedir, mantenir-se i progressar en el mercat laboral”.

Gràcies al treball diari amb milers de dones en situació de vulnerabilitat, Càritas commemora el Dia Internacional de la Dona amb una crida d’atenció sobre els reptes pendents per avançar en el dret de les dones a la igualtat i a una vida lliure de tot tipus de violència.

Entre aquests aspectes destaca l’actual sistema de benestar, que fa recaure sobre les dones les tasques de les cures.

En relació amb la feina, les dones tenen una taxa d’atur pitjor i més dificultats per trobar una feina digna i igualitària. Bona part de les feines més precàries recauen en elles.

NOELIA DE PABLO, del programa Dona, Tràfic i Prostitució

“Gran part de les treballadores fan la feina sense els drets i la protecció que haurien de tenir. És un sector altament feminitzat que no té el reconeixement social que mereix”

La violència contra la dona té un impacte més gran en persones de situació de pobresa i exclusió social, on a l’extrem hi ha les dones en situació de sensellarisme.

En l’àmbit internacional, els conflictes, les guerres i les crisis humanitàries agreugen pautes preexistents de discriminació contra dones i nenes i les exposen a més riscos de patir violacions de drets humans.

Per això, Càritas reclama respostes urgents i valentes per posar fi a la desigualtat de gènere i les violències masclistes. Com afirma Noelia de Prado, “els avenços de les darreres dècades han estat importants, però encara queda molt per recórrer”.

Amb l’objectiu de visibilitzar les bretxes i situacions d’exclusió que pateixen les dones, Càritas llança la iniciativa Elles som nosaltres.

A través de la veu de nou dones líders al seu sector i compromeses públicament amb la igualtat d’oportunitats, la proposta pretén donar a conèixer a la societat la situació de vulnerabilitat que pateixen les dones a les quals Càritas acompanya i els drets de les quals són vulnerats.

La iniciativa busca promoure la solidaritat amb els programes d’atenció a dones de Càritas en els quals són presents tant a Espanya com en altres països del món com la bretxa digital, la precarietat laboral, el sensenllarisme i les violacions de drets de les dones a les zones afectades per conflictes.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!