El dia 13 de març es compleix el desè aniversari de l’elecció del papa Francesc. Han estat deu anys intensos de pontificat del primer papa americà i del primer papa jesuïta. Amb una manera de fer i de parlar directa i entenedora, Francesc ha mirat d’afavorir els canvis necessaris per tal que l’Església continuï plenament fidel a l’Evangeli en el temps present.

Un parell de mesos abans d’aquesta efemèride ha mort el seu predecessor, Benet XVI, que ha estat justament reconegut com el gran papa teòleg, que amb la seva profunditat de pensament ha fet una aportació sòlida i duradora a l’Església i a la humanitat. Resulta enriquidor rellegir els seus escrits i intervencions, sempre acurats i ben fonamentats. Joseph Ratzinger es mereix el reconeixement i l’agraïment pel seu important servei eclesial, dut a terme en temps difícils i en circumstàncies complexes.

Durant més de nou anys, Francesc i Benet XVI han conviscut al Vaticà. Però el Papa era un de sol, com sempre. Malgrat les veus que per motius ideològics, polítics o personals han intentat contraposar Benet i Francesc, fins al punt de plantejar dubtes sobre la legitimitat de la renúncia de l’un o de l’elecció de l’altre, Benet XVI no va participar en aquests jocs tan poc eclesials i tan contraris a la veritat i a la comunió. Des del moment de la seva renúncia, ell va saber mantenir-se en una posició discreta i silenciosa, amb respecte i obediència al nou papa Francesc.

En l’Església, els qui exerceixen el servei de l’autoritat són reconeguts i acceptats no pas en funció de les simpaties personals o de la coincidència amb les seves idees o amb el seu estil, sinó perquè reconeixem en ells les persones escollides per acompanyar la comunitat en el seu propòsit de seguir el Crist. L’acceptació filial del Papa que hi ha al capdavant de l’Església en cada moment és essencial per a la comunió entre els cristians i per poder donar testimoniatge d’unitat i de caritat, elements característics del missatge evangèlic.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!