El Pare etern ha cridat a la Jerusalem celestial el Papa emèrit Benet XVI, el matí del dia 31 de desembre de 2022.

Hem d’estar molt agraïts al Papa emèrit Benet XVI pel seu constant servei i d’una manera molt especial per haver acceptat la meva invitació a venir a Barcelona per dedicar la basílica de la Sagrada Família.

Especialment els barcelonins sempre més vincularem el papa Benet XVI amb la nostra estimada ciutat i la dedicació de la basílica de la Sagrada Família, obra d’Antoni Gaudí, arquitecte genial i cristià conseqüent, aquell joiós diumenge 7 de novembre del 2010.

Sempre vaig tenir consciència que calia que fos el papa Benet XVI qui dediqués aquest temple majestuós i riquíssim en simbologia artística, litúrgica, catequètica i evangelitzadora. El Papa acceptà la invitació.

Avui com a record agraït per aquesta celebració pontifícia, he pensat una mica en aquells grans records de la dedicació del 7 de novembre del 2010. He recordat aquelles paraules de Benet XVI, que em digué a l’hora del dinar: «De la celebració d’aquest matí m’ha quedat un record inesborrable.» I quan visitava el Papa emèrit sempre m’ho recordava.

Penso que la construcció del temple de la Sagrada Família posa en relleu la tenacitat de tot el poble català que des de 1882 s’esforçava per anar aixecant les façanes i les torres d’aquest monument gaudinià fruit d’un autèntic geni.

Aquesta basílica bellíssima és un signe de la presència de Déu en la gran ciutat de Barcelona. El papa Benet XVI, en l’homilia de la missa de dedicació del temple, ens va dir que aquesta és la gran tasca: mostrar que Déu és Déu de pau i no de violència, de llibertat i no de coacció, de concòrdia i no de discòrdia. «Gaudí amb la seva obra ens mostra que Déu és la veritable mesura de l’home i que el secret de l’autèntica originalitat rau, com deia ell, a tornar a l’origen que és Déu.» Cal afirmar que obrint el seu esperit a Déu ha estat capaç de crear en aquesta ciutat un espai de bellesa, de fe i d’esperança, que porta l’home a la trobada amb qui és la Veritat i la Bellesa mateixa.

El Papa reitera que la dedicació de la Sagrada Família ens mostra que Déu és la veritable mesura de l’home

El Papa reitera que la dedicació d’aquest temple, en una època en que l’home pretén edificar la seva vida d’esquena a Déu, com si no tingués res a dir-li, ens mostra que Déu és la veritable mesura de l’home. Que el secret de l’autèntica originalitat rau, com deia ell, a tornar a l’origen, que és Déu.

Benet XVI aprofita la seva estada a Barcelona els dies 6 i 7 de novembre per dir-nos: «Demano a Déu que en aquesta terra catalana es multipliquin i es consolidin nous testimonis de santedat, que prestin al món el gran servei que l’Església pot fer i ha de fer a la humanitat: ser icona de la bellesa divina, flama ardent de caritat, perquè el món cregui en aquell que Déu ha enviat.»

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!