“Sense la participació de les persones empobrides en la lluita per la justícia, no hi haurà possibilitats de canvi”. Al Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya tenen clar que l’organització i la lluita dels treballadors són la millor eina per abordar els grans problemes —com s’ha fet històricament— i millorar les condicions de vida. “Si lluitem junts i juntes i ho reivindiquem al carrer, amb esperança, podem governar el món. Nosaltres som de debò elements de crítica, de reivindicació i lluita per millorar el nostre entorn?”, es pregunten al manifest que han preparat per al proper Primer de Maig, Jornada internacional dels treballadors.

En aquesta ocasió, els moviments de la Pastoral Obrera de Catalunya volen posar el focus en el drama de la sinistralitat laboral a casa nostra i arreu del món —precisament, el 28 d’abril és el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball— i que s’ha revelat amb l’impacte de la mort de tres joves a les mines de Súria. A Catalunya, el 2022 hi ha hagut 96.137 accidents laborals; 467 han causat ferides greus i 80 han estat mortals, amb un increment respecte de l’any 2021 del 24%.

El sector amb més accidents laborals ha estat el dels serveis, 62% del total, i el de la construcció és, en proporció, el sector on hi ha més riscos laborals. A més a més, el 27% dels treballadors de la construcció han estat exposats a agents cancerígens. Les dones han patit el 40% dels accidents laborals. Proporció superior a la dels homes per població ocupada.

Les principals causes d’accidents el 2021 han estat caigudes per ensopegades, accidents de trànsit en el desplaçament al centre de treball i sobreesforços físics i mentals, així com la pressió constant i la precarietat. La manca de plantilles, càrregues de treball, pressions burocràtiques i psicològiques, estat de les instal·lacions, excés de jornada i hores extres, treball submergit, manca de contractació legal, treballadores migrants sense papers… suposen una font constant d’accidentabilitat.

A més, segons la Pastoral Obrera de Catalunya “la presència i prepotència de les Mútues en la gestió de les baixes i els accidents laborals incrementa la pressió sobre la gent treballadora i cada vegada més és, en si mateixa, una font inesgotable d’inestabilitat i noves malalties i accidents”.

Actes del Primer de Maig

· Divendres 28 d’abril, a les 18.30 a l’espai polivalent de la parròquia de Sta. Maria Magdalena a Roquetes (Nou Barris de Barcelona) la Pastoral Obrera de l’arxidiòcesi de Barcelona proposa un cafè tertúlia sota el lema “Denunciem precarietats”. Posteriorment, se celebrarà l’Eucaristia.

· Divendres 28 d’abril, concentració i acte contra els accidents de treball a la Pl. de la Vila de Sant Feliu a les 19.30 i eucaristia a la catedral de Sant Feliu de Llobregat a les 20 en memòria de les víctimes d’accidents laborals.

· La federació Besòs 4.0 de la JOC organitza el concert del diumenge 30 d’abril per celebrar i reivindicar el 1r de Maig. Al C/ Selva de Mar, 215 de Barcelona a partir de les 19.

· Primer de Maig: Eucaristia a la parròquia de la Verge dels Pobres (Secà de Sant Pere) de Lleida a les 10.

· Primer de Maig: la JOC convida aquell dia a les 10.30 al C/ Rivadeneyra per esmorzar i fer les pancartes de la manifestació.

· Primer de maig: Dia de la GOAC amb dinar de germanor i sobretaula, de les 2 a les 5 de la tarda al col·legi del Sagrat Cor (barri Besòs), c/ Lluis Borrassà 12-18, de Barcelona. Metro L-4 Besòs Mar.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!