S’ha presentat el llibre La Catedral de Tarragona. Arquitectura, discursos visuales y liturgia (1150-1350), editat per la Fundación Santa María la Real, dins de la col·lecció Emblemas del Románico. Un nou llibre que mostra la rellevància històrica i artística del temple.

El llibre compta amb les investigacions de quinze autors diferents, convertint-lo en el treball més complet que fins ara s’ha publicat sobre la Catedral de Tarragona, una de les catedrals medievals més importants de l’Estat espanyol.

Entre els autors del llibre destaquen membres de l’equip d’investigació del Taller d’Estudis Medievals: Programes – Litúrgia – Arquitectura, i altres especialistes com Marta Serrano, de la Universitat Rovira i Virgili; Xavier Barral, professor de les universitats de Rennes i Ca’Foscari de Venècia; Francesc Español, de la Universitat de Barcelona; o Andreu Muñoz, director del Museu Diocesà de Tarragona, entre d’altres investigadors, arqueòlegs, historiadors… aportacions entrelligades de forma coherent segons la interpretació de cada especialista. L’equip interdisciplinari de la publicació ha estat coordinat pel professor d’Art Medieval, Gerardo Boto Varela.

L’obra és fruit d’un treball de vuit anys per aprofundir en la història de Catedral de Tarragona circumscrita en un període de dos segles, que deixa la porta oberta a successives investigacions i recerca. El volum ofereix noves dades sobre la topografia litúrgica, els relats visuals, les epigrafies o el paper dels promotors d’aquesta seu.

El volum palesa la singularitat d’aquest temple catedralici, “expressió del poder de la ciutat en l’època en què es va projectar, impulsada pel poder polític i l’eclesiàstic”, va significar Gerardo Boto, en l’acte de presentació del llibre, a la capella del Santíssim de la catedral. No en va, la Catedral de Tarragona és plena d’elements originals de l’antic Temple d’August, projectada com la catedral més gran de tota la Península Ibèrica, la catedral marmòria de l’edat mitjana més important de tota la mediterrània.

El llibre, s’ha dit, “no descobreix l’excel·lència i la magnitud de la Catedral de Tarragona, però sí que la posa en valor i advoca perquè sigui reconeguda, subsumida por un equívoc epítet que ha menystingut el valor excepcional”, pel fet de considerar-se arquitectònicament de transició, entre l’art romànic i el gòtic.

La catedral de Tarragona. Arquitectura, discursos visuales y liturgia (1150-1350), que prèviament va ser presentat a la Feria del Libro de Madrid, es pot adquirir a la Llibreria de l’Arquebisbat, llibreries de Tarragona i online, al preu de 35 euros.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!